«Θεαματική μείωση» της φαρμακευτικής δαπάνης τον τελευταίο μήνα, συνεπεία και της εισαγωγής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, διαπίστωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής, για την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα ωστόσο, ο κος Κουτρουμάνης σημείωσε πως τα ταμεία έχουν μεγάλες απώλειες από την ύφεση και την αύξηση της ανεργίας.
Σύμφωνα με τον κο Κουτρουμάνη, η μηνιαία δαπάνη του ΙΚΑ για φάρμακο κατά το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, ανήλθε σε 128 εκατ. ευρώ, έναντι 203-5 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου χρόνου.

Στον ΟΑΕΕ, με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, υπήρξε επιπλέον μείωση τάξεως 14,15%, πέραν της μείωσης που είχε επέλθει με την οριζόντια μείωση των τιμών στο φάρμακο. Συνολικά δε, από τα 5,1 δισ. ευρώ που ήσαν οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για φάρμακο το 2010, φέτος το αντίστοιχο ποσόν της δαπάνης ήταν 4,25 δισ. ευρώ - και το σύνολο της μείωσης και των λοιπών δαπανών υγείας, ήταν της τάξης του 1,077 δισ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η δαπάνη αυτή να μειωθεί ακόμα περισσότερο το τρέχον έτος, από τα 4,25 δισ. στα 3,2 δισ. ευρώ. «Θα πάρουμε όσα μέτρα ακόμη χρειάζονται, αν χρειαστούν για να πετύχουμε αυτό τον στόχο», ανέφερε ο κος Κουτρουμάνης.

 Από την άλλη, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας σημείωσε πως το ΙΚΑ, αλλά κι όλα τα ταμεία, έχουν σημαντικές απώλειες και από την αύξηση της ανεργίας - περίπου κατά 960 εκ. ευρώ από την αύξησή της κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, 840 εκ. ευρώ από την επιδότηση των προγραμμάτων για την διατήρηση θέσεων εργασίας και απασχόλησης και κατά περίπου 800 εκατομμύρια από την μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

 «Πρόκειται για το τεράστιο ποσόν των 2,7 δισ. ευρώ, που αποτελεί απώλεια, κυρίως, του ΙΚΑ, για τον χρόνο που διανύουμε. Εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε, ότι παράλληλα έχουμε και μια αύξηση της δαπάνης για την χορήγηση επιδομάτων απ΄ τον ΟΑΕΔ, της τάξης των 600-700 εκατ. ευρώ για τους νέους ανέργους», ανέφερε ο κος Κουτρουμάνης.

 Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας επισκόπησε τον προγραμματισμό του υπουργείου του για το προσεχές διάστημα: «Την 1η Ιουνίου, φεύγουν τα νοσοκομεία απ’ το ΙΚΑ και πάνε στο ΕΣΥ. Την 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσα στο χρόνο με τα όποια προβλήματα, θα λειτουργήσει το κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας μέσα σ’ αυτό το χρόνο, θα λειτουργήσει ο ενιαίος τρόπος πληρωμής των συντάξεων, θα λειτουργήσει το ενιαίο κέντρο ελέγχου των συντάξεων που έχουν ήδη μπει σε λειτουργία.

Τίποτα απ’ αυτά που έχουμε ψηφίσει και έχουμε σαν στόχους και για το 2011, αλλά και τα επόμενα χρόνια, δεν θα το αφήσουμε στην τύχη τους, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κος Κουτρουμάνης.