Συνολικά 2.162 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν τον τελευταίο 1,5 μήνα βάση των διατάξεων του νόμου 4322/2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 45 ημερών από την έναρξη της ισχύος του Ν. 4322/2015, ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε:

Τα πρώτα στοιχεία για τις αποφυλακίσεις με τις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 4322/2015, επιβεβαιώνουν ότι μόνο με αποφασιστικά μέτρα είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική υπερπλήρωση των καταστημάτων κράτησης η οποία προσβάλλει, δεκαετίες τώρα, τις αξίες του νομικού μας πολιτισμού.

Η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου Δικαιοσύνης, αποδείχτηκε ακριβής, ανέφερε ο ίδιος και συνέχισε: 

Ο συνολικός πληθυσμός κρατουμένων της χώρας μειώθηκε την 1.6.2015, από τον πρώτο κιόλας μήνα της εφαρμογής του νόμου, κατά 1.200 άτομα, φτάνοντας, για πρώτη φορά από το 2006, τους 10.300 εγκλείστους. Οι κρατούμενοι που ευεργετήθηκαν από τα συγκεκριμένα μέτρα αποσυμφόρησης και απολύθηκαν ήταν περισσότεροι, αλλά ο αριθμός μειώθηκε σε 1.200 επειδή εκατοντάδες ποινικοί κρατούμενοι, οι οποίοι παρέμεναν στα Αστυνομικά κρατητήρια επί μήνες, μεταφέρθηκαν στα καταστήματα κράτησης, όπως έπρεπε να είχε γίνει εξαρχής.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, βάση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.795 αποφυλακίσεις. Από αυτούς, οι 1.400 ήταν κρατούμενοι που εξέτισαν ένα μέρος της ποινής τους, ανάλογο με τη βαρύτητά της.

Παράλληλα, απολύθηκαν 367 «φιλοξενούμενοι» που παρέμεναν για επί σειρά μηνών στα καταστήματα κράτησης γιατί ήταν ανέφικτη η απέλασή τους, όπως και μικρός αριθμός ανηλίκων και ατόμων με πιστοποιημένη αναπηρία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι διαδικασίες απολύσεων συνεχίζονται και αναμένεται ο συνολικός αριθμός να αυξηθεί, ενώ με την αποσυμφόρηση αυτή, «αισθητή -αλλά ανεπαρκή, αν συγκριθεί με τη χωρητικότητα των φυλακών μας- το σωφρονιστικό σύστημα παίρνει μια πρώτη ανάσα».