Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα των αρχών της Γεωργίας για την έκδοση του 34χρονου Akhalaia David καθώς καταζητείται για πολιτικούς λόγους.

Πρόκειται για τον πρώην διευθυντή του τμήματος ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας και στενού συνεργάτη του πρώην προέδρου της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Το Μάιο του 2014, η Γενική Εισαγγελία της Γεωργίας ζήτησε από τις ελληνικές αρχές τη σύλληψη και έκδοση του 34χρόνου Γεωργιανού που τελικά συνελήφθη στην Πάτρα.

Όπως υποστηρίζει ο εκζητούμενος, εγκατέλειψε τη Γεωργία και ήρθε στην Ελλάδα, καθώς διώκεται στη χώρα του για πολιτικούς λόγους, ενώ αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες, τις οποίες χαρακτηρίζει προσχηματικές - και ισχυρίζεται ότι του αποδόθηκαν λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και λόγω της ιδιότητάς του ως πρώην κυβερνητικού αξιωματούχου.

Ακόμη υποστηρίζει, ότι η δίωξη του είναι στο πλαίσιο της καταδίωξης που προβαίνει κατά των πολιτικών αντιπάλων της, η νέα γεωργιανή κυβέρνηση, που αναδείχτηκε στις εκλογές του έτους 2012.

Επίσης, ισχυρίζεται ότι υπάρχει στοχευμένη προσπάθεια εξόντωσης του ίδιου και της οικογένειας του από την κυβέρνηση της Γεωργίας, και ότι ο αδελφός του που υπήρξε υπουργός Άμυνας και Εσωτερικών κατά την περίοδο της προεδρίας του Μιχαήλ Σαακασβίλι, αμέσως σχεδόν μετά την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», και ενώ δεν εκκρεμούσε μέχρι τότε καμία ποινική υπόθεση σε βάρος του, διώχθηκε ποινικά και συνελήφθη.

Το Συμβούλιο Εφετών Πατρών σημειώνει ότι ο εκζητούμενος «κατείχε νευραλγική θέση κατά την περίοδο διακυβέρνησης του εν λόγω πολιτικού κόμματος, που τώρα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, με μακρόχρονη συμμετοχή και ανάμιξη στις δραστηριότητες αυτού και σε στενή συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι και άλλα κορυφαία πρώην κυβερνητικά και κρατικά στελέχη - αντιμετωπίζεται δε από τις κυβερνητικές και κρατικές αρχές της Γεωργίας ως σημαίνον στέλεχος της αντιπολίτευσης».

Ο Άρειος Πάγος αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί του εκζητούμενου «βρίσκουν σε μεγάλο βαθμό στήριξη στο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας» και επισημαίνει ότι το συμβούλιο Εφετών πείστηκε ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι που «επιβάλλουν να θεωρηθεί ότι, σε περίπτωση έκδοσής του στη Γεωργία η θέση του εκζητούμενου υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και των υπηρεσιών που παρείχε σε νευραλγική κρατική θέση και σε στενή συνεργασία με την προηγούμενη διακυβέρνηση, που αντιπολιτεύεται την τωρινή κυβέρνηση της Γεωργίας».