Μέσα στo επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αρχίσουν οι περικοπές των κοινωνικών επιδοµάτων µαζί µε τις ανατροπές στις επικουρικές συντάξεις αλλά και στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα, µε βάση τα όσα επιβάλλει η τρόικα. Παράλληλα, όπως αναφέρουν με δημοσίευμα τους «Τα Νέα», θα αρχίσει η εφαρµογή του πλαφόν στις κύριες συντάξεις, όπως προβλέπεται από τον νόµο Σιούφα (Ν. 2042/92), ώστε να εκλείψουν τα φαινόµενα «παράτυπου υπολογισµού»

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σχεδιάζει την επαναφορά σχετικής ρύθµισης του Ν. 2042/92, η οποία ανέφερε ότι το καθαρό ποσό κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 2.340 ευρώ και στα Ταµεία των ∆ΕΚΟ - τραπεζών τα 2.775 ευρώ.

Το πρόβληµα σήµερα στα Ταµεία ∆ΕΚΟ - τραπεζών έγκειται στο ότι στον υπολογισµό της κύριας σύνταξης υπολογίζονται παρατύπως και διάφορα επιδόµατα µε αποτέλεσµα να παραβιάζεται το πλαφόν.

Σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, ασκούνται πιέσεις από την τρόικα ώστε οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις να αρχίσουν από την 1η Ιουλίου και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Πάντως, είναι πιθανό σε κάποια επικουρικά ταµεία µε σοβαρά προβλήµατα η περικοπή να γίνει από την 1η Σεπτεµβρίου.

Οι µειώσεις που θα επέλθουν στις επικουρικές συντάξεις θα υπολογιστούν µε βάση τις αναλογιστικές µελέτες. Εκτιµάται από το υπουργείο Εργασίας ότι η µείωση θα είναι της τάξης του 5%-6%, ενώ τα συνδικάτα εκτιµούν ότι θα φθάσει και το 30%.

Η γενική γραµµατέας του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα, µιλώντας την Τετάρτη στον Σκάι, επανέλαβε ότι σχεδιάζεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς (τύπου ΛΑΦΚΑ) για τις υψηλές επικουρικές συντάξεις και πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν µετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών µελετών. «Τα πρώτα στοιχεία που έχουµε δεν είναι καλά», παρατήρησε.

Η περικοπή του αριθµού δικαιούχων του ΕΚΑΣ όπως και χιλιάδων δικαιούχων κοινωνικών επιδοµάτων είναι δροµολογηµένη από την τρόικα.

Σχεδιάζεται η καθιέρωση νέων και διευρυµένων εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων ώστε η καταβολή των πάσης φύσεως επιδοµάτων (ΕΚΑΣ, ανεργίας, πολυτέκνων κ.ά.) καθώς και των ενισχύσεων και παροχών σε είδος (στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότηση ενοικίου, προγράµµατα κοινωνικού τουρισµού κ.ά.) να γίνεται µε βάση το ποσό του συνολικού εισοδήµατος και την περιουσιακή κατάσταση.

Αυτό σηµαίνει ότι αν κάποιος έχει εισόδηµα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισµένο όριο, θα χάνει το επίδοµα ή την οποιασδήποτε µορφής παροχή από το κράτος.

Όσον αφορά το θέµα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων, έως τις 15 Ιουνίου η Επιτροπή που έχει συσταθεί θα πρέπει να γνωµοδοτήσει για την υπαγωγή ή την εξαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στη νέα λίστα.


Πηγή: Τα Νέα-in.gr