current views are: 1

19 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση13:21

Ενοχή των κατηγορουμένων για την προμήθεια του «Ερμής 2» προτείνει η εισαγγελέας

Την ενοχή των τριών κατηγορουμένων για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού Ερμής 2 πρότεινε η εισαγγελέας. 

Δημοσίευση 13:21’
αρθρο-newpost

Την ενοχή των τριών κατηγορουμένων για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού Ερμής 2 πρότεινε η εισαγγελέας. 

Την ενοχή των τριών κατηγορουμένων για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού Ερμής 2 πρότεινε η εισαγγελέας

Ειδικότερα, προτείνεται να κριθούν ένοχοι ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γ. Σμπώκος, ο αναπληρωτής του Αντώνης Κάντας καθώς και το πρώην στέλεχος της διεύθυνσης Ν. Λεονταρίτης.

Ταυτόχρονα η εισαγγελέας πρότεινε να καταδικαστεί ο Αντώνης Κάντας και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που αντιμετωπίζει.

Η εισαγγελική λειτουργός, αξιολογώντας όλα τα στοιχεία της δικογραφίας και τις μαρτυρικές καταθέσεις, τόνισε στους δικαστές πως το επίδικο σύστημα τηλεπικοινωνιών, που είχε ανατεθεί στην ΕΑΒ με υποκατασκευάστρια και υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του την Siemens, απεδείχθη πλήρως αναποτελεσματικό, κάτι το οποίο -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- δεν ενδιέφερε αυτούς που έλαβαν την απόφαση για την αγορά του από το Δημόσιο

Δεκαέξι χρόνια μετά, το σύστημα δεν λειτουργεί. Είναι μια σειρά μισοτελειωμένου, άχρηστου, μη-λειτουργικού και αναχρονιστικού συστήματος. Θα μπορούσαμε να κάνουμε χρήση του; Όχι, κύριε πρόεδρε. Ποιόν ενδιέφερε, άλλωστε; Τον κύριο Τσοχατζόπουλο και τους συνεργούς του; Προφανώς όχι.

Να σημειωθεί πως κατά την δικογραφία, που αποτελεί σκέλος της μεγάλης υπόθεσης των «ωφέλιμων πληρωμών» της Siemens, αυτουργός της πράξης της απιστίας θεωρείται ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος ωστόσο δεν διώχθηκε για το αδίκημα, καθώς βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών η πράξη έχει παραγραφεί.

Όπως είπε στην αγόρευση της η εισαγγελέας: 

Ο Τσοχατζόπουλος επιδόθηκε στην κατάρτιση ενός σχεδίου απιστίας, προκειμένου να ελαττώσει την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, τοποθετώντας σε καίριες θέσεις έμπιστους δικούς του ανθρώπους.

Και αναφερόμενη στους τρεις κατηγορούμενους τόνισε πως από τις θέσεις που κατείχαν μερίμνησαν ώστε η σύμβαση για τα ΕΡΜΗΣ 2 να γίνει με επωφελείς διατάξεις για την Siemens και όχι για το Δημόσιο του οποίου μειώθηκε η περιουσία. Είναι υπεύθυνοι -επισήμανε η εισαγγελέας- γιατί εισηγήθηκαν την υπογραφή μιας μη επωφελούς σύμβασης. Η Siemens λειτουργούσε ως το αόρατο χέρι που κινούσε τα νήματα με ταχύτητες φωτός».

Τόνισε δε η εισαγγελική λειτουργός πως σκόπιμα επιλέχθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης αντί ενός διεθνή διαγωνισμού ώστε να μην εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές και επιλογές συστημάτων για το Δημόσιο.


σχετικα αρθρα