Με κεντρικό σύνθημα «Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» νέα διαδήλωση κατά της λιτότητας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σύνταγμα, ένα 24ωρο πριν από τις κρίσιμες συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες.

Την κινητοποίηση διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ, ενώ την στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απηύθηνε κάλεσμα συμμετοχής στους πολίτες.

Μεγάλος πλήθος κόσμου, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, διαδήλωσε μπροστά από το Κοινοβούλιο καλώντας την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών.

Τον παλμό της κινητοποίησης έδωσαν συνθήματα – αιτήματα για την «Διαγραφή του χρέους», την «Πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη» και την «Άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων».

«Ο λαός με συντριπτική πλειοψηφία λέει όχι σε νέα μνημόνια» τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, που δίνει το παρών στη συγκέντρωση. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι «αύριο θα πρυτανεύσει η λογική. Η ρήξη θα είναι καταστροφή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το ευρώ και την Ευρωζώνη».

Διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανέβηκαν στο περιστύλιο της Βουλής και κρέμασαν πανώ στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με το μήνυμα «Ρήξη ή έξοδος από ΕΕ – ΕΚΤ και ΔΝΤ» και «Ήττα της κυβερνητικής πολιτικής ‘Οχι στο νέο μνημόνιο»

Σταδιακά δίνονται στην κυκλοφορία οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα ένωσε τη φωνή της με τις φωνές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πόλεων και προσθέτει ότι από την Αθήνα ως το Βερολίνο, και από το Όσλο ως τη Βιέννη, η πρωτοφανής συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δείχνει ότι η μάχη ενάντια στη λιτότητα και την περιφρόνηση των δημοκρατικών αποφάσεων είναι μια πανευρωπαϊκή μάχη.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας ξεσηκωμός ελπίδας της Ευρώπης που αγωνιζόμαστε να οικοδομήσουμε. Μιας Ευρώπης της εργασίας, της δημοκρατίας, της προστασίας των κοινών αγαθών, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Επισημαίνει επίσης, ότι κοινωνικά κινήματα, μεγάλα ευρωπαϊκά συνδικάτα, πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες στήριξαν και στηρίζουν έμπρακτα τον αγώνα του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του να χαράξει μία άλλη δημοκρατική πορεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, δίνοντας έτσι ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα που αντηχεί στους δρόμους δεκάδων πόλεων, διαλύοντας φόβους, μισαλλοδοξίες, γκρεμίζοντας τεχνητές διαχωριστικές γραμμές, απαντώντας σε εκβιασμούς, τιμώντας, έτσι, τις πραγματικές αξίες της Ευρώπης.

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.

Πολίτες συγκεντρώθηκαν αρχικά στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και στη συνέχεια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά των δανειστών, έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε στην πλατεία Λευκού Πύργου.