Νομοσχέδιο με στόχο την καταπολέμηση των παράνομων κυκλωμάτων που εμπορεύονται παιδιά τίθεται σε εφαρμογή στην Κίνα.

Οι Κινέζοι που έχουν αγοράσει παιδί που έχει απαχθεί θα διώκονται πλέον ποινικά και θα κινδυνεύουν με την επιβολή ποινής φυλάκισης, σύμφωνα  με τις ρυθμίσεις.

Η αστυνομία διέσωσε μόνον κατά την διάρκεια του 2014 περισσότερα από 13.000 παιδιά στην Κίνα που είχαν απαχθεί, υπογραμμίζει σήμερα η επίσημη εφημερίδα China Daily αναφερόμενη στο νομοσχέδιο.

Οι αυστηροί περιορισμοί στον αριθμό των παιδιών που μπορεί να αποκτήσει ένα ζευγάρι και η προτίμηση που υπάρχει παραδοσιακά για τα αγόρια τροφοδοτεί αυτά τα κυκλώματα που εμπορεύονται παιδιά σε όλη την χώρα.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών, έως και αυτή του θανάτου σε ορισμένες περιπτώσεις, για τους διακινητές.

Ωστόσο, αν και σε αυτούς που έχουν αγοράσει ένα παιδί που έχει απαχθεί μπορεί θεωρητικά να επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως τριών ετών, εξαιρούνται και δεν ασκείται εναντίον τους ποινική δίωξη αν δεν έχουν βιαιοπραγήσει σε βάρος του παιδιού που έχουν αγοράσει ή δεν έχουν προβάλει αντίσταση στις αρχές.

Το κείμενο που εξετάζεται τώρα από τους νομοθέτες ακυρώνει αυτήν την εξαίρεση και «σκληραίνει τις κυρώσεις γι'αυτούς που αγοράζουν παιδιά», επισημαίνει η εφημερίδα, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

Το εμπόριο παιδιών έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στην Κίνα: συμμορίες διακινητών που εξαρθρώθηκαν φέτος κρατούσαν αιχμάλωτες έγκυες γυναίκες μέχρι την ημέρα του τοκετού και στην συνέχεια έκρυβαν τα νεογέννητα σε κτίρια που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα ως νεκροτομεία.

Πρόσφατα, τα μέσα ενημέρωσης αποκάλυπταν την περίπτωση μιας γυναίκας από την Χενάν, στην κεντρική Κίνα, η οποία κατηγορείται ότι συμφώνησε με έναν γιατρό να πουλήσει το μωρό της έναντι σχεδόν 7.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κίνας, η δικαιοσύνη επέβαλε ποινές σε περίπου 13.000 ανθρώπους που κατηγορούνταν ότι εμπλέκονταν σε δίκτυα παράνομης διακίνησης ανθρώπων μεταξύ του 2010 και του 2014. Περισσότερες από τις μισές ποινές που επιβλήθηκαν εκτείνονταν από κάθειρξη τουλάχιστον πέντε ετών έως την καταδίκη σε θάνατο.