current views are: 2

26 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση15:43

Απόφαση – βόμβα του Αρείου Πάγου: Οι συμβασιούχοι δεν δικαιούνται αποζημίωση

Σε μία απόφαση – σοκ προχώρησε ο Άρειος Πάγος, ο οποίος έκρινε ότι οι συμβασιούχοι των οποίων  συμβάσεις θεωρούνται άκυρες και λειτουργούσαν ως απλές σχέσεις εργασίας δεν δικαιούνται αποζημίωση. 

Δημοσίευση 15:43’
αρθρο-newpost

Σε μία απόφαση – σοκ προχώρησε ο Άρειος Πάγος, ο οποίος έκρινε ότι οι συμβασιούχοι των οποίων  συμβάσεις θεωρούνται άκυρες και λειτουργούσαν ως απλές σχέσεις εργασίας δεν δικαιούνται αποζημίωση. 

Σε μία απόφαση – σοκ προχώρησε ο Άρειος Πάγος, ο οποίος έκρινε ότι οι συμβασιούχοι των οποίων συμβάσεις θεωρούνται άκυρες και λειτουργούσαν ως απλές σχέσεις εργασίας δεν δικαιούνται αποζημίωση. 

Ειδικότερα το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις αγωγές δέκα μουσικών της  φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που εργάζονταν με διαδοχικές ανανεούμενες συμβάσεις μίσθωσης έργου.

Οι μουσικοί είχαν δικαιωθεί στο Πρωτοδικείο και υποστήριζαν ότι καταχρηστικά οι συμβάσεις τους είχαν χαρακτηριστεί ως συμβάσεις μίσθωσης έργου, ενώ στην πραγματικότητα υπέκρυπταν ενιαία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

Ο Άρειος Πάγος ωστόσο έκρινε την αγωγή παράνομη, καθώς όπως αναφέρει, όλοι οι μουσικοί προσλήφθηκαν μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, με την οποία τροποποιήθηκε το άρθρο 103. 

Έτσι κατά το Δικαστήριο,  απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου με το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου (μονιμοποίηση), ακόμη και στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοδότη τους.

Ταυτόχρονα, η απόφαση επικαλείται τις νομοθετικές διατάξεις (νόμοι 2190/1994 και 2527/1997) που προβλέπουν ότι οι Δήμοι, κ.λπ. με τη λήξη της πρώτης σύμβασης ορισμένου χρόνου ή έργου πρέπει να σταματήσουν να καταβάλλουν τις αποδοχές.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι αποδοχές που θα χορηγούνται στους συμβασιούχους θα καταλογίζονται στους Δημάρχους, ενώ παράλληλα θα διώκονται οι τελευταίοι για παράβαση καθήκοντος.


σχετικα αρθρα