Δράσεις αλληλεγγύης και μέτρα στήριξης των πολιτών, με έμφαση τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τα οποία θα ισχύσουν καθ'όλο το διάστημα της αργίας των τραπεζών, παρουσιάσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. 

Πιο αναλυτικά, οι πολίτες το χρονικό διάστημα από 30 Ιουνίου 2015 έως και 6 Ιουλίου 2015 θα μπορούν να μετακινούνται δωρεάν με τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες. Δεν περιλαμβάνεται ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρένα του ΟΣΕ.

Δωρεάν πρόσβαση στις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες θα έχουν και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και μετά τη λήξη του προηγούμενου μέτρου. Παράλληλα, εξετάζεται το μέτρο να επεκταθεί και σε αστικές συγκοινωνίες περιφερειακών πόλεων που είναι ιδιωτικές(πχ.ΟΑΣΘ).

Επιπλέον, διαγράφονται τα διοικητικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί έως σήμερα, ακόμη κι αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξής τους, για τους ανέργους του ΟΑΕΔ. Καταργούνται οι έλεγχοι που γίνονται στις αστικές συγκοινωνίες από μη ελεγκτές, οι οποίοι και λαμβάνουν ως αμοιβή ποσοστό του προστίμου. 

Την ίδια ώρα, δεν θα πραγματοποιείται καμία διακοπή σύνδεσης από την ΕΥΔΑΠ, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών όσο οι τράπεζες παραμένουν κλειστές.

Η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ και του ΟΓΑ μέσω των ΕΛΤΑ (όσοι πληρωνόντουσαν από τα ΕΛΤΑ) θα γίνει κανονικά, ενώ δεν θα διακοπούν οι τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις (σταθερές, κινητές και ίντερνετ) μετά από συμφωνία με τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.

Παράλληλα, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, ζητήθηκε από παραχωρησιούχους να μην καταβάλλονται διόδια το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να βοηθηθούν οι πολίτες για τη συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα. Η σχετική συμφωνία δεν έχει ακόμα γίνει, αναμένεται συνάντηση μέσα στην εβδομάδα με τους παραχωρησιούχους.

Ακόμη, αναμένεται έκπτωση στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει αποφασιστεί το ποσοστό. Αναμένονται συζητήσεις, τόσο με τις διοικήσεις των ΚΤΕΛ, όσο και με το υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης, θα συσταθεί ομάδα στο Υπουργείο και για τους εποπτευόμενους φορείς και για τους πολίτες, προκειμένου να καταγράφονται προβλήματα που δημιουργούνται από την αργία των τραπεζών και να επιλύονται με τον καλύτερο τρόπο και τάχιστα.

Όπως τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης, «το κύριο μέλημά μας είναι οι ομάδες του πληθυσμού που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη, όπως είναι οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, ή άλλες ειδικές ομάδες. Και θα είμαστε 24 ώρες το 24ωρο στη διάθεσή τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις.

Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι μετά το πέρας της αργίας των τραπεζών, οι δράσεις αλληλεγγύης θα συνεχιστούν, ειδικά για τους ανέργους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι εφεξής θα μπορούν να μετακινούνται.

Τέλος, όσον αφορά στα προβλήματα που δημιουργούνται, λόγω της αργίας των τραπεζών στα δημόσια έργα,θα δοθεί η αναγκαία παράταση των δημοπρασιών από το υπουργείο και θα προβλεφθεί γι' αυτό το χρονικό διάστημα νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μπορούν να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές εκ των υστέρων και όχι την ημέρα του διαγωνισμού, για τους φορείς του δημοσίου που δεν θα αναβάλουν, αλλά θα υλοποιήσουν τους διαγωνισμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, το εβδομαδιαίο κόστος για τις δωρεάν μετακινήσεις για όλους δεν ξεπερνά τα 4-5 εκατ. ευρώ, ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις προανήγγειλε την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των εισιτηρίων, η οποία και θα αποφασιστεί σε συνεργασία με τις νέες διοικήσεις των Οργανισμών και ομάδα Συγκοινωνιολόγων, χωρίς όμως οριζόντιες πολιτικές. «Οι οριζόντιες πολιτικές που ήταν ίδιες για όλους (ανέργους, έχοντες και κατέχοντες, χαμηλοσυνταξιούχους) εγκαταλείπονται», είπε.

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως θα περικοπούν οι επιδοτήσεις του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. «Θα αλλάξει αυτό το άθλιο καθεστώς με το οποίο λειτουργεί σκανδαλωδώς τόσα χρόνια ο ΟΑΣΘ. Η εξοικονόμηση από εκεί θα είναι τεράστια και από αυτά τα χρήματα θα επιδοτηθεί η μετακίνηση των ανέργων και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα αστικά κέντρα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.