ΕΛΛΑΔΑ

Φόβος από τα capital controls: Ουρές σε ΑΤΜ, βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 30 Ιουνίου 2015, 07:37 / Ανανεώθηκε 30 Ιουνίου 2015, 07:03
Φόβος από τα capital controls: Ουρές σε ΑΤΜ, βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ
Facebook Twitter Whatsapp

Ουρές στα ΑΤΜ, αυξημένη κίνηση στα σουπερ μάρκετ και τα πρατήρια βενζίνης και ελάχιστη ανησυχία στον τουρισμό. Αυτός είναι ο απολογισμός της πρώτης ημέρας του κλεισίματος των τραπεζών στην Ελλάδα, εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ουρές στα ΑΤΜ, αυξημένη κίνηση στα σουπερ μάρκετ και τα πρατήρια βενζίνης και ελάχιστη ανησυχία στον τουρισμό. Αυτός είναι ο απολογισμός της πρώτης ημέρας του κλεισίματος των τραπεζών στην Ελλάδα, εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής. 

Μετά τις 12.30 το μεσημέρι ξεκίνησαν και πάλι να λειτουργούν τα ΑΤΜ, με τους πολίτες να σχηματίζουν για τρίτη συνεχή ημέρα ουρές για το πολυπόθητο ποσό των 60 ευρώ.

Στο ίδιο μοτίβο αναμένεται να κυλήσουν και οι επόμενες ημέρες, καθώς υπάρχει έντονος προβληματισμός τόσο σε μισθωτούς, όσο και σε συνταξιούχους. 

Την άποψή του για την τραπεζική κρίση εξέφρασε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος:

Είμαι ιδιαίτερα απαισιόδοξος, δεν ξέρω τι να περιμένω για την επόμενη ημέρα. 'Ολοι είμαστε μουδιασμένοι, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Μας βρήκε πλήρως απροετοιμαστους η απόφαση της κυβέρνησης, ωστόσο χθες πρώτη ημέρα έγινε ό,τι ήταν δυνατόν να λειτουργήσει το σύστημα όπως έπρεπε. 

Αυξημένη ήταν η κίνηση στα σούπερ μάρκετ σήμερα όσον αφορά τις αγορές, με τους καταναλωτές να ψωνίζουν σε κάποιες περιπτώσεις μανιωδώς, ενώ παρατηρήθηκε και υπερφόρτωση στο δίκτυο των πιστωτικών καρτών

Όπως αναφέρουν στελέχη των δύο μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, χθες από το πρωί σε όλα τα καταστήματα της χώρας καταγράφηκε αυξημένη κίνηση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις που αρκετοί πελάτες ψώνιζαν σαν να μην... υπάρχει αύριο.

Κανονικά έγιναν οι ανεφοδιασμοί στα βενζινάδικα από χθες το πρωί, ενώ σε λίγες μόνο περιπτώσεις παρατηρήθηκαν ουρές στα πρατήρια. 

'Οπως υπογράμμισε στο newpost, ο γενικός γραμματέας της 'Ενωσης Βενζινοπωλών Αττικής Αποστόλης Καλατζόπουλος «δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο πρόβλημα στα πρατήρια. Καύσιμα υπάρχουν για αρκετές ημέρες ακόμα και απ' όσο ξέρω, γίνονται κανονικά και οι μεταφορές καυσίμων στις εταιρείες και στην συνέχεια οι εταιρείες τα μεταφέρουν στα πρατήρια ανά την Ελλάδα». 

Την ίδια στιγμή, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων (ΗΑΤΤΑ) Λύσσανδρος Τσιλίδης σε σχέση με τις επιδράσεις του κλεισίματος των τραπεζών στον τουρισμό.

Οπως τόνισε στο newpost ο κ. Τσιλίδης, προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια μεγάλης έκτασης ακύρωση σε αφίξεις από το εξωτερικό, ενώ παρά τα όσα ακούγονται, τα μηνύματα δεν είναι απαισιόδοξα. 

«Οι αφίξεις γίνονται κανονικά και μεχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι το οποίο να μας ανησυχεί. Οσο για τις ταξιδιωτικές οδηγίες, δεν είναι παρά μια απλή σύσταση ενός κράτους στους πολίτες τους, ανεξάρτητα από το ποια χώρα επισκέπτονται. Ακόμα και από την Ελλάδα όταν φεύγουμε μας επισημαίνουν να έχουμε μετρητά μαζί μας» σημείωσε ο πρόεδρος του HATTA.