Τα απολύτως βασικά - ήτοι τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα-αγοράζουν, καθώς φαίνεται, οι καταναλωτές αυτές τις ημέρες, φοβούμενοι τα χειρότερα, βυθίζοντας με αυτόν τρόπο την ήδη πληγείσα αγορά σε ακόμα μεγαλύτερη κατάρρευση. 

Κραυγή απελπισίας απευθύνουν στο σύνολό τους αυτές τις ημέρες οι έμποροι που εργάζονται στους τομείς του λιανικού εμπορίου, όπως τα ρούχα, τα υποδήματα, τα ηλεκτρικά, καθώς το κλείσιμο των τραπεζών και η γενικότερη κατάσταση έχουν επηρεάσει κατά πολύ την αγοραστική δύναμη, αλλά και την ψυχολογία των καταναλωτών.

«Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Είμαι 25 χρόνια στο χώρο της πώλησης ρούχων, κάτι τέτοιο δεν το έχω ξαναδεί. Είμαστε μαγαζί γωνία στο Κολωνάκι και χθες Δευτέρα μπήκε μόλις μία Ελληνίδα και όλοι οι υπόλοιποι ήταν Αμερικανοί τουρίστες, οι οποίοι φυσικά πλήρωσαν με πιστωτική κάρτα. 'Εχουμε πανικοβληθεί πραγματικά, δεν έχω ξαναζήσει αυτή την κατάσταση»

Αυτό τονίζει υπευθυνη καταστήματος στην πλατεία Κολωνακίου και προσθέτει «αυτό έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο αλλά τώρα με αυτά που γίνεται έχει κορυφωθεί. Δεν ξέρω που θα πάμε πραγματικα» καταλήγει. 

«Δεν κυκλοφορεί καθόλου κόσμος, ούτε καν για να κοιτάξει τις βιτρίνες» τονίζει η κ. Γεωργία Τασινοπούλου, υπεύθυνη καταστήματος υποδημάτων στο Χαλάνδρι. «Παραδοσιακά η αγορά του Χαλανδρίου είχε κόσμο, τουλάχιστον να κυκλοφορεί. Τώρα δεν υπάρχει κανείς στον δρόμο. Χθες μπήκαν στο μαγαζί πέντε άνθρωποι και εκείνοι πλήρωσαν με κάρτα. Το κατανοώ. Είδη σαν τα δικά μας δεν είναι πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα, όμως αυτό ξεπερνάει κάθε όριο. Και δεν είναι μόνο η γενικότερη κατάσταση που είναι χάλια. 'Ολο αυτό έχει επιδράσει σε όλους μας. Να σκεφτείτε ότι ούτε... καφέ δεν έχω πάρει αυτές τις ημέρες, για να εξοικονομήσω και αυτά τα τρία ευρώ. Αν δεν ξέρεις τι γίνεται, πως να κάνεις έστω και αυτά τα ελάχιστα έξοδα;»

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και η αγορά των ηλεκτρικών που λόγω καλοκαιριού και ειδικών προϊόντων όπως ανεμιστήρες και air condition. Συμφωνα με την υπεύθυνη γνωστού καταστήματος ηλεκτρικών στο 'Ιλιον, «υπάρχει πολύ μεγάλη πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και με την περασμένη χρονιά, της τάξης του 70%. Θα έλεγα ότι η χθεσινή ημέρα ήταν από τις χειρότερες που έχω ζήσει ως επαγγελματίας και έπεται συνέχεια». 

«Ηταν καταστροφή για εμάς το κλείσιμο των τραπεζών» λέει ο Βλαδίμηρος Κατζίδης, υπεύθυνος καταστήματος ανδρικών ρούχων στην Τσιμισκή, ο οποίος τονίζει ότι ο κόσμος χθες και σήμερα αρκέστηκε σε μεγάλο βαθμό στο να κοιτάει και μόνο. «Οι πελάτες που μπήκαν ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. 'Εχει θορυβηθεί πολύ ο κόσμος. Εδώ δεν έχει να πάρει τα βασικά, θα ψωνίσει ρούχα;» συμπληρώνει. 

Απαισιόδοξα μηνύματα έρχονται, πάντως, από το σύνολο της αγοράς, με εκπροσώπους της να υποστηρίζουν ότι το ξαφνικό κλείσιμο των τραπεζών ήταν απλά το «κερασάκι στην τούρτα» σε ένα ήδη καταβεβλημένο εμπορικό τοπίο