Το ερώτημα «τι είδους Αστυνομία θέλουμε;» συζητήθηκε σήμερα στη συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή με τα προεδρεία της Πανελλλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομικών (ΠΟΑΞΙΑ). Στη συνάντηση, κατά την οποία, όπως δήλωσε ο υπουργός, διαπιστώθηκε πλεύση προς την ίδια κατεύθυνση, τέθηκαν ζητήματα επιχειρησιακά, όσο και θεσμικά αιτήματα του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ρόλου της Αστυνομίας και της σχέσης της με τον πολίτη, ο κ. Παπουτσής μετά τη συνάντηση δήλωσε πως «είναι απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης να μη θίγεται η αποτελεσματικότητα και η επιχειρησιακή δυνατότητα της Αστυνομίας» και διαβεβαίωσε τους προέδρους και τους εκπροσώπους των δύο Ομοσπονδιών, ότι «η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των αστυνομικών που δίνουν τη μάχη για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας καθημερινά και κυρίως για την επιβεβαίωση της βασικής συνταγματικής επιταγής ότι η Αστυνομία στέκεται στο πλευρό του Έλληνα πολίτη, υπηρετεί τον πολίτη, υπηρετεί τους νόμους και διαφυλάσσει την πιστή εφαρμογή του Συντάγματος».

Έκανε, επιπλέον, γνωστό ότι συζητήθηκε ο ρόλος της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της βίας, «η οποία δημιουργεί κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας στην κοινωνία, το οποίο με τη σειρά του, τροφοδοτεί συντηρητικές επιδιώξεις και διευκολύνει με κάθε τρόπο την άγρα ψήφων σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, από δυνάμεις οι οποίες σε άλλες περιπτώσεις δεν θα είχαν περιθώρια». Επ΄αυτού διευκρίνισε ότι εννοεί τις δυνάμεις «που τρέφονται από την ένταση, που υπάρχουν μέσα από βίαιες συγκρούσεις και συμπλοκές».

Για το ενιαίο μισθολόγιο, ο υπουργός δήλωσε ότι «θα πρέπει οι Ομοσπονδίες των αστυνομικών υπαλλήλων να προσέλθουν στον διάλογο με μία οργανωμένη θέση, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη, πρωτίστως απέναντι στα μέλη των Ομοσπονδιών, στις Ενώσεις, στα Σωματεία».

Εκτός από το ενιαίο μισθολόγιο, οι συνδικαλιστές διατύπωσαν στον υπουργό την αντίθεσή τους επί του γενικού πλαισίου των προσλήψεων με την αναλογία 1 προς 5, δεδομένου ότι, όπως είπαν, «πέρσι από την Αστυνομία έφυγαν 4.000 αστυνομικοί και μπήκαν 750», αριθμός ανεπαρκής για την αντιμετώπιση της σκληρής καθημερινότητας.

 Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Χρήστος Φωτόπουλος, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Εκφράσαμε αγωνία για το πώς θα θωρακίσουμε τον αστυνομικό και την ελληνική κοινωνία από κάθε είδους κινδύνους και πώς να διασφαλίσουμε τα υπέρτατα αγαθά του πολίτη. Αγωνία από την πλευρά και του υπουργού για το πώς θα κινηθούμε για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά. Από την πλευρά μας, επισημαίνουμε ότι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση του οργανισμού της Ελληνικής. Αστυνομίας».