Στην πλατεία Αγίας Σοφίας, κρατώντας πλακάτ και σημαίες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεντρώθηκαν υποστηρικτές του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Τη συγκέντρωση οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή φορέων της Θεσσαλονίκης για την υποστήριξη του «ναι» - και εκ μέρους της μίλησε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος χαρακτήρισε «διχαστικό» και  «αντιδημοκρατικό» το δημοψήφισμα και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι», διότι, όπως είπε, το «όχι» σημαίνει έξω από την Ευρώπη και επιστροφή στη δραχμή.

«Ναι στους ενωμένους Έλληνες, Ναι στην Ελλάδα της Ευρώπης», διακήρυξε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και σημείωσε ότι «η Ιστορία μας καλεί να πάρουμε τις πιο κρίσιμες αποφάσεις».

«Η μεγαλύτερη αγωνία μας είναι ο διχασμός», επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Τι είναι το Μνημόνιο πια, το τόσο μισητό Μνημόνιο; Είναι μια συμφωνία. Σου δίνω αυτά τα λεφτά και οφείλεις να κάνεις αυτά και αυτά. Τι κάναμε από όλα αυτά εμείς;» είπε ο δήμαρχος. Απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, και τους κάλεσε να αντιληφθούν τι συμβαίνει, «ακόμα και στους ψεκασμένους των ΑΝΕΛ», όπως είπε, και όταν κάποιοι από το ακροατήριο γέλασαν σχολίασε:

Μη γελάτε, πέντε βουλευτές τους εξέφρασαν διαφωνίες για το δημοψήφισμα.

Ο κ. Μπουτάρης αντέκρουσε και το επιχείρημα ότι «οι κακοί Ευρωπαίοι θέλουν να μας καταστρέψουν" και αναρωτήθηκε: "Αν ήθελαν να μας καταστρέψουν, τότε γιατί μας έδωσαν 250 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια;».

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι η υπήρχε σχέδιο της κυβέρνησης να μετατρέψει την Ελλάδα σε Λαϊκή Δημοκρατία», είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο θέμα του δημοψηφίσματος λειτούργησε «ως χαρτοπαίκτης που παίζει τα ρέστα του».

«Κάποιοι οραματίζονται μια χώρα χωρίς ευρώ», σημείωσε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Παπαδόπουλος και χαρακτήρισε χτύπημα στην καρδιά της οικονομίας το κλείσιμο των τραπεζών.

Το παρών στη συγκέντρωση έδωσαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Βασίλης Κικίλιας, του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου, ο πρώην υπουργός Σπύρος Βούγιας, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, ο πρώην γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Μηνάς Σαμαντζίδης κ.α.

«Συνάντηση» με υποστηρικτές του «Όχι»

Την ίδια ώρα, συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία πραγματοποίησαν μέλη του «Καραβανιού Αγώνα και Αλληλεγγύης» και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, που στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάσσονται υπέρ του «όχι».

Η πορεία συναντήθηκε στην οδό Τσιμισκή με τους υποστηρικτές του «ναι» και υπήρξαν μεταξύ τους αντεγκλήσεις και συνθήματα, παρουσία αστυνομικής δύναμης που επέβλεπε, χωρίς να δοθεί συνέχεια.

Η πορεία των υποστηρικτών του «όχι» ολοκληρώθηκε στην Καμάρα.