Ασχέτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα την Κυριακή, η Ισπανία και η Πορτογαλία κερδίσουν ήδη στον τομέα του τουρισμού από την ελληνική κρίση, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg, τονίζοντας ότι τα πρωτοσέλιδα στον διεθνή Τύπο, τα capital controls και η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, οδηγούν πολλούς ξένους τουρίστες σε άλλους μεσογειακούς προορισμούς. 

Πολλοί ξένοι τουρίστες, οι οποίοι δεν είχαν κλείσει ακόμη εισιτήρια και ξενοδοχεία για τις διακοπές τους, στρέφονται σε άλλους νοτιοευρωπαϊκούς προορισμούς και όχι στην Ελλάδα, σημειώνουν ταξιδιωτικοί πράκτορες. Το γεγονός αυτό, συμπληρώνει το Bloomberg, θα ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ισπανία και στην Πορτογαλία

Αν και, όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ξένοι τουρίστες έχουν πλήρη πρόσβαση στα ATM με τις κάρτες τους, «οι εικόνες πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα αποτελεί αντικίνητρο για αλλοδαπούς οι οποίοι δεν έχουν επιλέξει ακόμη τον προορισμό των διακοπών τους».

«Εν τω μεταξύ, Ισπανία και Πορτογαλία που επίσης έλαβαν πακέτα διάσωσης από την Ευρώπη εν μέσω μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, έχουν ήδη αποχωρήσει από τα προγράμματα στήριξης» τονίζει το δημοσίευμα και αναφέρεται στην αντίθεση της Ελλάδας:

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διοργανώσει δημοψήφισμα την Κυριακή, έχει φέρει την οικονομία της στο χείλος του γκρεμού.

«Ο τουρισμός είναι μια εύθραυστη βιομηχανία και τα κακά νέα μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια ολόκληρης της τουριστκής σεζόν» λέει ο Juan Jose Riera, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Ίμπιζα.

Αν οι τουρίστες αισθανθούν τον κίνδυνο ή την ανησυχία ότι δεν θα είναι σε θέση να πάρουν χρήματα από τα ATM, δεν θα πάνε. «Κανείς δεν θέλει μπελάδες στις διακοπές του» τονίζει,