Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών περί διαρροής θεμάτων στο μάθημα των Αρχών Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας Ελένη Ράϊκου.

Η εισαγγελία αντέδρασε αυτόματα μετά από σχετική ενημέρωση που είχε από τον επικεφαλής της Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μαν. Σφακιανάκη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μαθητής Λυκείου στην Τεχνολογική Κατεύθυνση στο Γαλάτσι, προσποιούμενος ότι θα πάει τουαλέτα, πληροφορήθηκε τα θέματα των Αρχών Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων την περασμένη Τετάρτη μέσω sms που του έστειλε ιδιοκτήτης φροντιστηρίου. Ήδη η Ασφάλεια έχει καλέσει τον Λυκειάρχη για κατάθεση στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί, ενώ ο μαθητής έχει συλληφθεί.

Ο υφυπουργός παιδείας Ι. Πανάρετος δήλωσε σχετικά σήμερα ότι «οι πανελλήνιες εξετάσεις διεξάγονται κανονικά και με αδιάβλητο τρόπο. Πάντα υπάρχουν προσπάθειες δολίευσής τους, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται άμεσα. Οι εκπαιδευτικοί έχουν δείξει υψηλό αίθημα ευθύνης.

Ο μαθητής που προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, οδηγείται στον εισαγγελέα και μηδενίζεται το γραπτό του. Πριν από δύο ημέρες διαπιστώθηκε ότι δίδονταν λύσεις των θεμάτων του μαθήματος των Αρχών Διοίκησης σε ένα μαθητή. Να σημειωθεί ότι τα θέματα είχαν ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο στις 9.35, ενω το μήνυμα προς τον μαθητή ήταν στις 10.4΄».

Το κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρουσία εισαγγελέα, ξεκίνησε έρευνα στο φροντιστήριο, όπου βρέθηκε κατάσταση μαθητών, μεταξύ των οποίων και ο συγκεκριμένος μαθητής. Επιπλέον, κατασχέθηκαν ένας σκληρός δίσκος ηλεκτρονικοί υπολογιστές και αρχεία που θα εξεταστούν.

 Όπως διευκρινίστηκε από την Αστυνομία, δεν υπήρξε διαρροή θεμάτων, διότι ούτως ή αλλως στις 09.30, μισή ώρα μετά την έναρξη των διαγωνισμάτων, τα θέματα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Εκείνο, που ερευνούν οι αστυνομικοί είναι αν έχουν δοθεί απαντήσεις θεμάτων και σε άλλους μαθητές του φροντιστηρίου, που υπολογίζονται σε τραικόσιους. Για να διαπιστωθεί αυτό, όμως, κατάσχονται τα κινητά τους τηλέφωνα, τα οποία θα ερευνηθούν, καθώς όπως έγινε γνωστό θα συζηθεί απο τον εισαγγελέα άρση απορρήτου.

Το γραπτό του μαθητή, που επιχείρησε την ηλεκτρονική αντιγραφή, μηδενίστηκε. Δικογραφία σχηματίζεται για όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.