Σε αδιέξοδο βρίσκονται λόγω της τραπεζικής αργίας και των κεφαλαιακών ελέγχων οι παραγωγοί ροδάκινων της Ημαθίας και της Πέλλας αλλά και οι Βορειοελλαδίτες κονσερβοποιοί, όπως δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

H έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία πραγματοποίησης διασυνοριακών συναλλαγών έχουν ουσιαστικά μπλοκάρει τις εξαγωγές, αφού δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές των προϊόντων προς εξαγωγή και στην εκτέλεση των παραγγελιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες φοβούνται ότι η φετινή παραγωγή τους θα σαπίσει στα ψυγεία και οι κονσερβοποιοί ανησυχούν για τη μακροχρόνια επίπτωση των εξελίξεων στον κλάδο.

«Οι ελληνικές μεταφορικές εταιρείες μας ζητούν μετρητά για να αγοράσουν καύσιμα για τα φορτηγά- μετρητά που δεν έχουμε λόγω των εξελίξεων. Αν πάλι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μεταφορικές εταιρείες του εξωτερικού, επίσης δεν μπορούμε γιατί δεν επιτρέπεται να στείλουμε λεφτά στο εξωτερικό. Το πρόβλημα για τον κλάδο είναι τεράστιο και αν η κυβέρνηση δεν αποδεσμεύσει άμεσα τη ροή της ρευστότητας τουλάχιστον για τις εξαγωγές προϊόντων, η χρονιά θα χαθεί» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών (ΚΑΣΟ) της Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.

Ακυρώσεις συμβολαίων

Όπως προσθέτει, η απώλεια της φετινής χρονιάς δεν θα είναι το χειρότερο κακό για τους παραγωγούς, αφού αυτό που πλήττεται ισχυρότερα και με μακροχρόνιες επιπτώσεις είναι η εμπιστοσύνη των αγοραστών των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Οι ξένοι έμποροι δύσκολα θα ξαναγοράσουν ελληνικά φρούτα, αν η συμφωνημένη παραγγελία δεν φτάσει εγκαίρως και μείνουν με άδεια ράφια. Και αυτό σε μια περίοδο που ήδη υπήρχε δυσπιστία, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της, η οποία είχε οδηγήσει σε ακύρωση συμβολαίων.

«Είχα κλείσει συμφωνία με καινούργιο πελάτη στις σκανδιναβικές χώρες, ο οποίος υπαναχώρησε με το επιχείρημα ότι δεν μπορούσε να ξέρει αν θα ήμασταν συνεπείς στις παραδόσεις των προϊόντων» σημειώνει ο κ.Γιαννακάκης, σύμφωνα με τον οποίο όσα φορτία ελληνικών φρούτων οδεύουν προς το εξωτερικό αυτό τη στιγμή κινούνται με δανεικά, «δανεικά ακόμη και από τους φίλους μας, αλλά με αυτόν τον τρόπο δεν ασκείται εξαγωγική πολιτική» Παρά το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή ροδάκινων ήταν λόγω καιρικών συνθηκών πολύ μειωμένη, κατά περίπου 25% λέει, ωστόσο ακόμη και έτσι έχουν αρχίσει να δημιουργούνται αποθέματα, τα οποία οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν αν θα είναι σε θέση να διαθέσουν.

«Ελπίζουμε ότι μετά τη χτεσινή ψήφιση των μέτρων στη Βουλή, η κυβέρνηση θα μπορέσει να βρει κάποια λύση στα θέματα που μας απασχολούν», καταλήγει ο κ. Γιαννακάκης.