current views are: 5

16 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση17:54

Έως την Παρασκευή τα μηχανογραφικά – «Βουτιά» των βάσεων στις δημοφιλείς σχολές

Έως την Παρασκευή θα έχουν το δικαίωμα οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Δημοσίευση 17:54’
αρθρο-newpost

Έως την Παρασκευή θα έχουν το δικαίωμα οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Έως την Παρασκευή θα έχουν το δικαίωμα οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας είχε δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών, λόγω του δημοψηφίσματος της Κυριακής 5 Ιουλίου.

Οι υποψήφιοι με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον οκταψήφιο κωδικό εξετάσεων μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.goν.gr. Εκεί μπορούν να βρουν τον αριθμό εισακτέων, βάσεις παλιότερων ετών, το έντυπο με τις οδηγίες του και το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο.

Η χρονιά της… πτώσης

Η πτώση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ακόμη και στις πιο περιζήτητες σχολές, αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Αστάθμητοι παράγοντες, όπως το κλείσιμο των τραπεζών, δημιουργούν νέα δεδομένα στις επιλογές των υποψηφίων. «Πάρα πολλοί υποψήφιοι αλλάζουν το μηχανογραφικό τους διότι οι οικογένειες νιώθουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οικονομικά σε σπουδές σε άλλη πόλη και πιέζουν τα παιδιά να αλλάξουν το μηχανογραφικό τους και να δηλώσουν σχολές μόνο στην πόλη τους κάνοντας σημαντικές υποχωρήσεις στο αντικείμενο σπουδών», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης.

Ένα άλλο στοιχείο που θα οδηγήσει τις βάσεις εισαγωγής σε «ελεύθερη πτώση» είναι και η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές. Έτσι, το «μαχαίρι» στις μετεγγραφές αναμένεται να οδηγήσει σε ιλιγγιώδη πτώση τις βάσεις περιφερειακών σχολών τις οποίες πέρυσι οι υποψήφιοι χρησιμοποίησαν ως «πάτημα» για να επιτύχουν τη μετεγγραφή τους σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά στις δημοφιλείς σχολές των μεγάλων πανεπιστημίων, ο καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των βάσεων θα είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Τα απαιτητικά θέματα σε ορισμένα μαθήματα, θα οδηγήσουν τις βάσεις στις ιατρικές, νομικές και πολυτεχνικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε «βουτιά».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται να παρατηρηθεί στις σχολές του πρώτου πεδίου, ενώ μικρότερη θα είναι στα υπόλοιπα πεδία. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν πως η πτώση σε ορισμένα τμήματα μπορεί να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα 2.000-3.000 μόρια.

Αντιθέτως, στις χαμηλόβαθμες σχολές (11.000 με 13.000 μόρια) της τεχνολογικής και της θετικής κατεύθυνσης δεν αποκλείεται να καταγραφή μικρή άνοδος.


σχετικα αρθρα