Το "νερό νεράκι" έχουν πει το τελευταίο διάστημα οι περίπου 1000 κάτοικοι του χωριού Στανός στη Χαλκιδική, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υδροδότησης σε μια εποχή υψηλών θερμοκρασιών: η κεντρική γεώτρηση του χωριού, που έγινε μόλις 11 μήνες πριν, αποδίδει νερό με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα κάποιοι κάτοικοι να είναι αναγκασμένοι να σχηματίζουν ουρές σε μια βρύση έξω από το χωριό, που τροφοδοτείται με νερό από βουνίσια πηγή, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των νοικοκυριών τους.

Παρότι χτες φάνηκε προς στιγμήν ότι βρέθηκε λύση, όταν προχώρησε η εκβάθυνση της γεώτρησης κατά 30 μέτρα, ωστόσο η απόδοσή της έπεσε σήμερα εκ νέου, με αποτέλεσμα ο δήμος Αριστοτέλη να εξετάζει πλέον όλες τις εναλλακτικές για την επίλυση του προβλήματος.

"Η εκτίμηση ήταν ότι η γεώτρηση αυτή, που έγινε πέρυσι τον Αύγουστο, θα απέδιδε 100 κυβικά νερού/ώρα και το χωριό χρησιμοποιούσε 30 κυβικά/ώρα. Σταδιακά όμως, η απόδοσή της άρχισε να πέφτει, μέχρι που πριν από δύο ημέρες έφτασε στα 10 κυβικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση επί 24 ώρες.

Επειδή μάλιστα ο Στανός είναι χτισμένος σε λόφο, το νερό δεν έφτανε στα σπίτια που ήταν χτισμένα στα ψηλότερα σημεία. Χρειάστηκε να βγάλουμε το 'υποβρύχιο' της κεντρικής γεώτρησης, να το εξετάσουμε και να την εκβαθύνουμε στα 147 μέτρα από τα 117. Γέμισε μια δεξαμενή 300 κυβικών που υπάρχει και πιστέψαμε ότι το πρόβλημα είχε λυθεί. Δυστυχώς η απόδοση της γεώτρησης έπεσε πάλι σήμερα κι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 13 κυβικά/ώρα με αποτέλεσμα να προσπαθούμε τώρα να βρούμε άλλη λύση" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γεώργιος Ζουμπάς, σύμφωνα με τον οποίο οι κάτοικοι διαθέτουν και πολλούς μπαξέδες, η άρδευση των οποίων "τραβάει" επίσης νερό.

Οι κάτοικοι του χωριού, το οποίο σημειωτέον κατατάσσεται δεύτερο πανελλαδικά από άποψη αριθμού πολύτεκνων οικογενειών, σημειώνουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα. Το είχαν αντιμετωπίσει και πέρυσι επί αρκετές μέρες και οι λύσεις που δόθηκαν τότε αποδείχτηκαν προσωρινές, όπως δήλωσαν στο seleo.gr, που ανέδειξε ευρύτερα το θέμα. Προσθέτουν δε ότι πηγαίνουν στη βρύση ακόμη και καθημερινά όχι μόνο για πόσιμο νερό, αλλά και για τις μπουγάδες τους και το πλύσιμο των πιάτων, ενώ όσοι έχουν τη δυνατότητα κάνουν μπάνιο σε φιλικά σπίτια γειτονικών χωριών.