Η πύρινη λαίλαπα που σκέπασε χτες δεκάδες περιοχές της χώρας με τον Υμηττό, τη Λακωνία, τη Μαλακάσα και τη Χαλκίδα να φλέγονται σε ανεξέλεγκτη κατάσταση και σήμερα να μετράνε αποκαΐδια, φέρνει στην επιφάνεια την συζήτηση- εκ των υστέρων πια- του πόσο έτοιμος είναι ο μηχανισμός πυρόσβεσης.
 
Πολλά από τα πυροσβεστικά οχήματα βρέθηκαν από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου «παροπλισμένα» λόγω βλαβών, ενώ η έλλειψη κονδυλίων επί σειρά ετών οχήματα, έχει προκαλέσει σοβρά ζητήματα στην προμήθεια νέων ελαστικών και επισκευών. Το μεγαλύτερο μέρος του στόλου συνολικά για την Πυρόσβεση έχει γεράσει και δεν έχει αντικατασταθεί, με αποτέλεσμα το προσωπικό να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες.
 
Το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει σήμερα 2.992 οχήματα, από τα οποία τα 1.636 είναι υδροφόρα, τα 1.069 βοηθητικά, τα 228 ειδικά και 4 λεωφορεία  και 60 οχήματα από τον ΟΔΔΥ.
 
Τα 1.015 οχήματα της Πυροσβεστικής είναι ηλικίας 15 ετών. Τα 185 είναι άνω των 30 ετών, τα 228 οχήματα είναι μεταξύ 25 και 30 ετών και 602 είναι 15-25 ετών. Μόλις 749 οχήματα είναι της τελευταίας 5 ετίας.
 
Σχετικά με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που η χρησιμότητά τους στις φωτιές είναι τεράστια- χτες είχαμε και μια αναγκαστική προσγείωση στη Λακωνία- η εικόνα είναι χειρότερη. Πρόκειται για ιδιαίτερα γερασμένο στόλο καθώς τα καναντέρ της Ελευσίνας μετρούν ήδη 40 χρόνια.
 
Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας βρίσκονται έτοιμα για φέτος μόνον 13 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 10 είναι διαθέσιμα. Τα δύο από τα 13 βρίσκονται επισκευή βλαβών και το ένα πιθανόν να παραδοθεί μέσα στην εβδομάδα αφού ολοκληρώθηκε η επισκευή του.
 
«Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με τα CL-215 καθώς είναι πολύ παλιά και βγάζουν συνεχώς προβλήματα, ιδιαίτερα έπειτα από ημέρες σαν τη χθεσινή. Ο ένας κινήτηρας πολλές φορές θα κρατήσει και από εκεί και πέρα πρέπει να είναι ψύχραιμος» δήλωσε στο newpost αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.
 
Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει και 8 CL-415, που είναι νεότερα και βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο από αυτά διαθέσιμα, δηλαδή χωρίς βλάβες, για φέτος είναι τα πέντε. Την ίδια ώρα στις μάχες μπορούν να ριχτούν και τρίεα Ericsson, καναδικής προέλευσης, που η Ελλάδα και τα ρωσικά Scorpion που μισθώνονται. Σε έκτακτες περιπτώσεις όπως χτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα Σινούκ του στρατού όπως συνέβη και χτες.
 

«Είμαστε έτοιμοι για όλα σε κάθε περίπτωση. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει να τα βγάζουμε πέρα στις φωτιές με αποτελεσματικότητα και αυτοθυσία ανεξάρτητα από τις δυνάμεις του στόλου. Ωστόσο, αν είχαμε ένα τεράστιο μέτωπο διασκορπισμένο σε πολλές περιοχές και διαρκούσε αρκετές μέρες, τότε τα προβλήματα θα φαίνονταν περισσότερο και θα μπορούσε να πούμε ότι δύσκολα θα έβγαινε ένα τέτοιο καλοκαίρι» λέει η ίδια πηγή στο newpost.