current views are: 5

20 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση05:56

Στο ΣτΕ για την πώληση του «Πάτροκλου»

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας Πάτροκλος που βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο.

Δημοσίευση 05:56’
αρθρο-newpost

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας Πάτροκλος που βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας Πάτροκλος που βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο.

Οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας (οικογένεια Γιατράκου) κατά την τελευταία διετία έχουν προσφύγει δυο ακόμη φορές στο ΣτΕ για το ζήτημα των δεσμεύσεων που έχει δεχθεί ο Πάτροκλος.

Ειδικότερα, με την προσφυγή τους ζητούν να ακυρωθεί η από 4.5.2015 απόφαση του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, καθώς δεν τους επιτρέπει να πουλήσουν την βραχονησίδα στην επίμαχη εταιρεία.

Η εν λόγω εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει τον Πάτροκλο, αλλά λόγω των πολλών δεσμεύσεων που έχει η βραχονησίδα δεν μπορεί να αγοραστεί και να μεταβιβαστεί η κυριότητά της.

Οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας υπέβαλαν στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας αίτημα για χορήγηση σχετικής άδειας μεταβίβασης, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Το έτος 2014 με υπουργική απόφαση απαγορεύθηκε ρητά κάθε δικαιοπραξία σε ιδιωτικά νησιά ή νησίδες και σε ακίνητα που βρίσκονται σε ιδιωτικά νησιά, εφόσον αυτά έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι.

Η οικογένεια Γιατράκου υποστηρίζει ότι η πλήρης αδράνεια και δήμευση της βραχονησίδας που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες με ενέργειες της Πολιτείας, στην πραγματικότητα αποτελεί «υφαρπαγή και άτυπη απαλλοτρίωση» χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι η απαγόρευση πώλησης, μίσθωση, εκμετάλλευσης της βραχονησίδας είναι αντίθετη στις επιταγές του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την περιουσία.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι η δήμευση προσκρούει και στις διατάξεις του νόμου 3028/2002 ο οποίος προβλέπει ότι σε περίπτωση ουσιώδους περιορισμού χρήσης ακινήτου καταβάλλεται πλήρης αποζημίωση στον ιδιοκτήτη του, κακώς και στον Αστικό Κώδικα.

Υπογραμμίζουν ακόμη οι ιδιοκτήτες ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος δημοσίου συμφέροντος που να μπορεί να δικαιολογήσει την δέσμευση αυτή του Πάτροκλου, ο οποίος στη θέση που βρίσκεται δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία εθνική ασφάλεια ή προστασία της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας.

Σε προηγούμενη αίτησή τους οι ιδιοκτήτες ζητούσαν από το ΣτΕ σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι δεσμεύσεις στον Πάτροκλο, να υποχρεωθεί το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλλει πλήρη αποζημίωση για την στέρηση της ιδιοκτησίας τους.

Αν δεν γίνει αυτό, τότε να απαλλοτριωθεί αμέσως η βραχονησίδα και να καταβληθεί το σχετικό τίμημα.

Παράλληλα, η οικογένεια Γιατράκου διεκδικεί να της επιδικαστεί αποζημίωση σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα για παράνομη συμπεριφορά των εκπροσώπων του Δημόσιου που της επέφερε εξαιρετικά επαχθή και ανεπανόρθωτη ζημιά.

Ακόμη, διεκδικεί την καταβολή αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού.

Η οικογένεια Γιατράκου ζητεί να της επιδικαστεί αποζημίωση η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη της αντικειμενικής αξίας της βραχονησίδας, η οποία σύμφωνα πάντα με τους ιδιοκτήτες, ανέρχεται στα 392.400.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η βραχονησίδα Πάτροκλος είναι απέναντι από το Σούνιο στον Σαρωνικό κόλπο. Η έκταση της ανέρχεται περίπου στα 2.800 με 3.000 στρέμματα και είναι σε απόσταση 850 μέτρων από την ξηρά.

Τον Πάτροκλο τον αγόρασε το 1961 ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γιατράκος από την Αικατερίνη ΜπενάκηΞύδη και με την πάροδο των ετών περιήλθε σε τρεις κληρονόμους της οικογένειας του δικηγόρου.

Ο Πάτροκλος το 1998 χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος (σώζεται οχυρωμένο στρατόπεδο και πύργος κλασικών χρόνων), αλλά και «τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους», ενώ το 1982 η βραχονησίδα υπήχθη σε ζώνη απόλυτης προστασίας στην οποία απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση.


σχετικα αρθρα