Χαριστική βολή στην κίνηση της αγοράς αυτοκινήτου αλλά και ακινήτων φαίνεται πως έδωσε η τραπεζική αργία των προηγούμενων εβδομάδων, κάνοντας τις όποιες συναλλαγές να γίνονται μέσω web banking.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς αυτοκινήτου τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες, οι πωλήσεις έπεσαν κατακόρυφα φθάνοντας ακόμα και το 80% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Συμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Σύνδεσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκίνητων (ΣΕΑΑ) Δημήτρη Πάτσιο «οι πωλήσεις δεν μηδενίστηκαν, αλλά υπήρξε μεγάλη πτώση. Οι συναλλαγές σε αυτήν την περίπτωση έγιναν μέσω e-banking, γεγονός που διευκόλυνε κατά κάποιον τρόπο την κατάσταση, αφού δεν υπήρχαν και πολλοί που να έχουν τόσα πολλά μετρητά στα χέρια τους, ενώ δεν μπορούσαν να συναλλαχθούν και με επιταγές, λόγω της τραπεζικής αργίας. Γενικά, πάντως, ακόμα και με αυτό το εργαλείο, ήταν μια πολύ άσχημη περίοδος για την αγορά και τα μηνύματα εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξα».

Εκπρόσωπος γνωστής αντιπροσωπείας αυτοκινήτων αναφέρει ότι ουσιαστικά όποια συναλλαγή για πώληση αυτοκινήτου έγινε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες πραγματοποιήθηκε μέσω e-banking.

Όπως επισημαίνει :

Αυτές τις ημέρες είχαμε πωλήσεις της τάξης των 3-4 αυτοκινήτων την ημέρα και όλες έγιναν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος των τραπεζών. Δεν υπήρξε πελάτης μας που να έχει τόσα χρήματα στα χέρια του, έτσι ώστε να θέλει να τα δώσει για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο. Αντίθετα, από την συμπεριφορά των αγοραστών αυτές τις ημέρες έγινε αντιληπτό ότι πολλοί ήθελαν να «ελαφρύνουν» τους λογαριασμούς τους από τα παραπάνω χρήματα που υπήρχαν μέσα σε αυτούς και φοβούντουσαν το κούρεμα. Έγιναν δηλαδή κάποιες πωλήσεις που δεν ήταν προγραμματισμένες λόγω της ανάγκης να γίνει κάποια επένδυση με τα χρήματα που υπήρχαν ανενεργά στους τραπεζικούς λογαριασμούς. 

Στην αγορά των ακινήτων, από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα δεν ήταν ο τρόπος πληρωμής, αλλά το γεγονός ότι παρότι υπήρχε διάθεση, η τραπεζική αργία έκανε πολλούς πιθανούς αγοραστές να το... ξανασκεφθούν προκειμένου να αγοράσουν ή να πουλήσουν ένα ακίνητο, με συνέπεια πολλές ακυρώσεις παραγγελιών. 

'Ακρως παγωμένη περιγράφει την κατάσταση στην αγορά ακινήτων η πρόεδρος της Ένωσης Κτηματομεσιτών Αλεξάνδρα Σεκούρη, η οποία συμπληρώνει ότι το γεγονός των capital controls έκανε πολλούς ιδιοκτήτες να κάνουν πίσω σε αγοραπωλήσιες. «Μπορούσαν να γίνουν και συνεχίζουν να μπορούν να γίνουν αγοραπωλησίες μέσω e-banking. Το θέμα είναι ότι τώρα ποιος θα πουλήσει γνωρίζοντας ότι τα χρήματα που θα πάρει θα παραμείνουν δεσμευμένα στην τράπεζα και θα μπορεί από αυτά να εισπράττει μόνο 60 ευρώ την ημέρα. Οπότε ναι μεν υπάρχει η δυνατότητα της αγοραπωλησίας, αλλά είναι πολλοί που περιμένουν να εξομαλυνθεί η κατάσταση για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους».  

Και στην περίπτωση των πιθανών αγορών ακινήτων, πάντως, υπήρχαν πολλοί που οπισθοχώρησαν, φοβούμενοι την άκρως αβέβαιη οικονομική κατάσταση. Όπως συμπληρώνει η κυρία Σεκούρη «είναι πολλοί που επιθυμούσαν να αγοράσουν αλλά πλέον φοβούνται».