Περίπου 1200 στρέμματα έγιναν στάχτη από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες βράδυ βόρεια του υψώματος «Τουρλή», στην ευρύτερη περιοχή Αμπέλια Καμαριώτισσας Σαμοθράκης, ενώ ευτυχώς μικρότερες ήταν οι ζημιές στο Κουνοπέλι Ηλείας.

Τα 250 στρέμματα αφορούν δασική βλάστηση (αείφυλλα, πλατύφυλλα, κυρίως δενδρώδες πουρνάρι, γκορτσιές, παλιούρια και δρυ), σιτηρά που όμως είχαν συγκομιστεί, ενώ κάηκαν και αρκετά ελαιόδεντρα (100-150 δέντρα). Ως προς το ζωικό κεφάλαιο βάσει των μέχρι τώρα αναφορών, 3-4 πρόβατα και δέκα κυψέλες μελίσσια δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Μία πρώτη αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφικής πυρκαγιάς κάνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Πιστόλας, προϊστάμενος του τμήματος προστασίας του δασαρχείου Αλεξανδρούπολης. «Σαν τμήμα προστασίας βρισκόμασταν στο νησί για εξέταση αιτημάτων πολιτών . Στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης, πληροφορηθήκαμε από την πυροσβεστική ότι εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, και αμέσως μεταβήκαμε στο σημείο προκειμένου να δούμε το πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ως υπηρεσία, τρεις υπάλληλοι με ένα αυτοκίνητο. Διαπιστώσαμε ότι ήταν σε δύσβατη περιοχή - και το πρώτο μέλημα ήταν λόγω της νύχτας, να μην επεκταθεί η φωτιά προς τις κατοικημένες περιοχές. Οι ισχυροί άνεμοι οδήγησαν τις φλόγες σε απόσταση 700 μέτρων από την Καμαριώτισσα και 70 μέτρων από το δημοτικό δρόμο Καμαριώτισσας-Χώρας, πλησιάζοντας και στο κεντρικό οδικό δίκτυο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τη σημαντικότητα και τις συνέπειες για την περιοχή της καμένης δασικής βλάστησης, ο προϊστάμενος προστασίας του δασαρχείου εξηγεί ότι «το συγκεκριμένο δάσος δεν προστατεύεται από κάποια ιδιαίτερη συνθήκη, ούτε συμπεριλαμβάνεται στα παραγωγικά δάση που διαχειρίζεται η δασική υπηρεσία. Η βλάστηση δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία στην κατηγοριοποίηση των δασών». Επίσης ήταν καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο εμφάνισης χειμαρρικών και διαβρωτικών φαινομένων τον επόμενο χειμώνα, καθώς ανέφερε πως οι κλήσεις του εδάφους δεν είναι τόσο μεγάλες, αλλά ήπιες. «Τα αείφυλλα, πλατύφυλλα, το πουρνάρι αναβλαστάνει πάρα πολύ εύκολα, δεν καταστρέφεται το ριζικό του σύστημα και περιμένουμε στην επόμενη δεκαετία να αποκατασταθεί πλήρως η καμένη δασική βλάστηση» κατέληξε ο κ. Πιστόλας.

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, οι φλόγες έχουν σβήσει και το μόνο που έμεινε είναι στάχτες και καμένα ξύλα που καπνίζουν. Ωστόσο στην περιοχή παραμένουν διάσπαρτες πυροσβεστικές δυνάμεις, για τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς, καθώς εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι στο νησί. Άλλωστε η πυροσβεστική δεν θα ανακοινώσει κατάσβεση πριν πάψει να καπνίζει και το τελευταίο κούτσουρο.

Mικρές οι ζημιές στο Κουνουπέλι

Σχετικά μικρές είναι οι ζημιές που προκάλεσε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στην δασική περιοχή Κουνουπέλι της Ηλείας, η οποία βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς.
Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό που έχει γίνει, έχουν καεί περίπου 150 στρέμματα πευκοδάσους, αλλά όπως τονίζεται, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν το πύρινο μέτωπο στο Κουνουπέλι να το κρατήσουν μακριά από την Στροφυλιά.

Σε αυτό βοήθησε και η συνδρομή που είχαν από τον δήμο της Δυτικής Αχαΐας και τον δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, «είχαμε φροντίσει, πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να πάρουμε τα μέτρα μας» και προσθέτει: «Είχαμε καθαρίσει και συντηρήσει όλους τους δρόμους πρόσβασης, ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να είναι ανεμπόδιστη η κυκλοφορία των πυροσβεστικών οχημάτων».

Ακόμη, ανέφερε ότι ο δήμος διαθέτει ένα βυτιοφόρο όχημα, που μεταφέρει 20 τόνους νερού, το οποίο εφοδίαζε κατά την διάρκεια της φωτιάς τα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ συμπλήρωσε, ότι ο δήμος διαθέτει και δικά του μικρά πυροσβεστικά οχήματα.