Υψηλότατες θα είναι οι θερμοκρασίες από αύριο Τρίτη σε όλη την χώρα, με τον πρώτο καύσωνα να είναι και επισήμως προ των πυλών.

Η ΕΜΥ βρίσκεται σε επιφυλακή και αναμένεται, μάλιστα, σήμερα μέσα στην ημέρα να βγάλει και έκτακτο δελτίο πρόγνωσης καιρού.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού τις επόμενες ημέρες μας δίνει η μετεωρολόγος Χρυσούλα Πέτρου, η οποία κάνει λόγο για ισχυρές θερμότατες μάζες που θα υπάρχουν στην ατμόσφαιρα τις επόμενες τέσσερις ημέρες:

«Οι πρώτες ενδείξεις της αέριας μάζας οδηγούν στον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, που θα ξεκινήσει από αύριο Τρίτη και θα αρχίσει να υποχωρεί από το βράδυ της Παρασκευής.

Αύριο Τρίτη θα υπάρχει μια άνοδος, η οποία έχει ξεκινήσει, ήδη, από σήμερα.

Στις ηπειρωτικές περιοχές και στην Αττική η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38-39 βαθμούς, ενώ στις παραλιακές περιοχές θα υπάρχει μια πτώση των 3-4 βαθμών λόγω των θαλάσσιων αυρών. 

Στα νησιά του Αιγαίου η θερμοκρασία θα είναι σαφώς χαμηλότερη και θα κινηθεί από 32-34 βαθμούς, με ένα ελαφρύ βοριαδάκι να την κρατά χαμηλότερη σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα και να φέρνει δροσιά τις μεσημεριανές ώρες. 

Στην Κρήτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 30-32 βαθμούς.

Το τριήμερο Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή αναμένεται το μεγάλο κύμα ζέστης, το οποίο θα κυριαρχήσει σε όλη την χώρα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν ακόμα και τους 42 βαθμούς σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, όπου παρουσιάζονται παραδοσιακά υψηλές θερμοκρασίες.

Στα ηπειρωτικά οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 39-41 βαθμούς, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές τις ημέρες της μεγάλης ζέστης, θα υπάρχουν και ανεβασμένες ελάχιστες θερμοκρασίες, οι θερμοκρασίες δηλαδή νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, που τις προηγούμενες ημέρες είχαν διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα της τάξεως των 23 βαθμών. 

Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 36-38 βαθμούς και το ίδιο θα ισχύσει και στην Κρήτη. 

Το θετικό τις ημέρες του μεγάλου καύσωνα είναι ότι δεν θα υπάρχει υψηλό ποσοστό υγρασίας, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, οπότε και η θερμοκρασία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, επισημαίνει η κ. Πέτρου. 

Η μετεωρολόγος τονίζει ότι μετά από το θερμότατο τριήμερο, θα ξεκινήσει κάθοδος της θερμοκρασίας από το βράδυ της Παρασκευής:

Η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί αργά το απόγευμα της Παρασκευής και το Σαββατοκύριακο θα είναι 3-4 βαθμούς κατεβασμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, κυμαινόμενη, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις, από 35-38 βαθμούς κατά τόπους.