Ποινικές ευθύνες για κακοδιαχείριση και σωρεία οικονομικών ατασθαλιών αποδίδουν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου-Πτωχοκομείου Αθηνών, της περιόδου 2008-2013, οι εισαγγελείς Διαφθοράς, που άσκησαν εναντίον τους ποινική δίωξη για κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες.

Η δίωξη που ασκήθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα τη Εισαγγελίας Διαφθοράς, στρέφεται κατά των μελών του ΔΣ του φιλανθρωπικού Σωματείου «Ελεήμων Εταιρία Αθηνών-Γηροκομείο- Πτωχοκομείο», για κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της :

- Απιστίας σχετική με την υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση.

- Υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση.

- Υπεξαίρεσης αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που το έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητά του ως εντολοδόχου, το συνολικό αντικείμενο της οποίας υπερβαίνει σε ποσό τις 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση.

- Απιστίας, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση.

Η έρευνα για την υπόθεση της διαχείρισης του Γηροκομείου-Πτωχοκομείου διενεργήθηκε, με εντολή της εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράικου, από τους επίκουρους εισαγγελείς Αντώνη Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου, οι οποίοι φέρεται να διαπίστωσαν πολλές περιπτώσεις κακής διαχείρισης των οικονομικών και των περιουσιακών στοιχείων του Γηροκομείου αλλά και αυθαιρεσίες που επιβάρυναν την συνολική οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος.

Μεταξύ άλλων, οι εισαγγελείς καταλογίζουν στα μέλη της Διοίκησης του Ιδρύματος , το οποίο οικονομικά βρίσκεται σε οριακό σημείο, «πλήρη ακινησία» για την μίσθωση των εκατοντάδων ακινήτων-κληροδοτημάτων που ανήκουν στο Γηροκομείο με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως.

Επισημαίνουν ωστόσο και «αδιαφανείς διαδικασίες» που τηρήθηκαν σε περιπτώσεις ακινήτων που εμφανίζονται ως κενά, ενώ στην πραγματικότητα κατοικούνται, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς εισπράττονται μισθώματα από το Ίδρυμα. Αναφέρουν επίσης πως στο ταμείο του Γηροκομείου δεν βρέθηκαν τα χρήματα, συνολικό ποσό 290 χιλιάδων ευρώ, που είχαν παραδώσει προς φύλαξη ηλικιωμένοι τρόφιμοι.

Οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι χρηματικά ποσά άνω των 10.000.000 ευρώ έχουν αναληφθεί από τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν σε κληροδοτήματα, χωρίς την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας. Επίσης ότι σε τραπεζικούς λογαριασμούς ορισμένων από τους κατηγορουμένους εντοπίσθηκαν ποσά 120.000-200.000 ευρώ, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Παράλληλα βρέθηκαν αρκετές συμβάσεις που συνάφθηκαν είτε με εταιρείες λογιστικών υπηρεσιών, ενώ το Γηροκομείο διαθέτει λογιστήριο, είτε με φυσικά πρόσωπα που φαίνονταν να απασχολούνται ως Σύμβουλοι με μισθούς από 2.500 έως 4.500 ευρώ μηνιαίως. χωρίς να παρέχουν καμία πραγματική υπηρεσία.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, διενεργήθηκε από τους εισαγγελείς έρευνα και κατασχέσεις στοιχείων στο χώρο του Γηροκομείου, συλλέχθηκαν στοιχεία από μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε φερόμενα ως κενά διαμερίσματα και καταστήματα, ανοίχθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί μελών του Δ.Σ. του Γηροκομείου και έγινε επεξεργασία των σχετικών δεδομένων από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛΑΣ.

Η δικογραφία για την υπόθεση του Ιδρύματος ανατέθηκε σε ανακριτή Διαφθοράς.