Σαραντάρια θα χτυπήσει αύριο Τετάρτη η θερμοκρασία σε όλη την χώρα, με το θερμόμετρο να αγγίζει σε κάποιες περιοχές ακόμα και τους 42 βαθμούς.

Σχεδόν σε κατάσταση... εκτάκτου ανάγκης θα βρεθούν αρκετά σημεία σε όλη την Ελλάδα, ειδικότερα στα ηπειρωτικά, όπου θα επικρατήσει άπνοια και εκταταμένες θερμές αέριες μάζες. 

Σύμφωνα με την μετεωρολόγο κ. Χρυσούλα Πέτρου: 

Από τα πιο ζεστά τριήμερα του καλοκαιριού θα είναι αυτό που ακολουθεί, καθώς αύριο Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται το μεγάλο κύμα ζέστης, το οποίο θα επικρατήσει σε όλη την χώρα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν ακόμα και τους 42 βαθμούς σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, όπου παρουσιάζονται παραδοσιακά υψηλές θερμοκρασίες.

Η κ. Πέτρου τονίζει στο newpost: «Οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στα ηπειρωτικά οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 39-41 βαθμούς, ενώ να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες της μεγάλης ζέστης, θα υπάρχουν και ανεβασμένες ελάχιστες θερμοκρασίες, οι θερμοκρασίες δηλαδή νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, που τις προηγούμενες ημέρες είχαν διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα της τάξεως των 23 βαθμών». 

Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 36-38 βαθμούς και το ίδιο θα ισχύσει και στην Κρήτη. 

Το θετικό τις ημέρες του μεγάλου καύσωνα είναι ότι δεν θα υπάρχει υψηλό ποσοστό υγρασίας, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, οπότε και η θερμοκρασία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, επισημαίνει η κ. Πέτρου. 

Η μετεωρολόγος τονίζει ότι μετά από το θερμότατο τριήμερο, θα ξεκινήσει κάθοδος της θερμοκρασίας από το βράδυ της Παρασκευής:

Οδηγός επιβίωσης της ημέρες της ζέστης-Πως να προφυλαχθείτε από τον καύσωνα

 • Αποφύγετε την έκθεση στο ηλιακό φως και αναζητείστε σκιερά και δροσερά σημεία. Προτιμήστε στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.).
 • Αποφύγετε βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με  υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
 • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, προσλαμβάνοντας άφθονα υγρά, και αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά. 
 • Κάνετε ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
 • Συχνά ντους. 
 • Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ. λ. π.

Περισσότερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:

 • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
 • Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.
 • Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα,  τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την  περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Κλιματιζόμενοι χώροι σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Αθήνα

Ανοιχτές για τους κατοίκους της πόλης και ιδιαιτέρως για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα παραμείνουν οκτώ Λέσχες Φιλίας, που θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, όσο το επιβάλλουν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Οι αίθουσες αυτές είναι οι εξής: 

Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου: Μαμούρη & Δύμης, τηλ. 2108223946
Λέσχη Φιλίας Κουκακίου: Δράκου 26-28, τηλ. 2109232044, 2109200269
Λέσχη Φιλίας “Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου: Χελντράιχ 15, τηλ. 2109240403
Λέσχη Φιλίας Κάτω Πετραλώνων: Αθηνοδώρου 61, τηλ. 2103425513
Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς: Αίμονος 9, τηλ. 2105140877, 
Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου: Αχαρνών 37, τηλ. 2102012334
Λέσχη Φιλίας Αγίου Μελετίου:   Ξεναγόρα 6, τηλ. 2108674900
Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων: Πανόρμου & Βαθέος, τηλ. 2106459890 

Κλιματιζόμενους χώρους σε όλο το λεκανοπέδιο και σε νησιά προσφέρει και η Περιφέρεια Αττικής.

Δείτε τους χώρους και τις ώρες λειτουργίας τους

Θεσσαλονίκη

Στην διάθεση των πολιτών τίθενται από αύριο δύο κλιματιζόμενοι χώροι στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (διοικητήριο). Οι δύο χώροι (αίθουσες συσκέψεων), βρίσκονται στον δεύτερο όροφο του κτιρίου και θα λειτουργούν από αύριο Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιουλίου, από τις 8 το πρωί έως και τις 7 το απόγευμα.

Ανοιχτά, επίσης, θα παραμείνουν τα Κέντρα Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η) του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλες υφιστάμενες δομές, από αύριο έως και την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015, κατά τις ώρες 08.00 έως 20.00. Πρόκειται για το πρώτο παράρτημα ΚΑΠΗ (Ερμού 18Α, είσοδος εντός στοάς, τηλ. 2310516614), καθώς και το τρίτο (Χαρ. Μούσκου 9, ισόγειο, τηλ. 2310213836), το τέταρτο (Γρ. Λαμπράκη 42, ισόγειο, τηλ. 2310212002) και το έκτο (Στεφάνου Νούκα10, ισόγειο, τηλ.2310314424).

Άλλα σημεία που θα λειτουργούν παράλληλα με τις δομές που παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθόλη τη διάρκεια του έτους είναι το Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης που λειτουργεί σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) ΑΡΣΙΣ (Ανδρέου Γεωργίου 13, τηλ. 2310528811) από τις 17.00 έως την επομένη ημέρα στις 11.00 και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΜΚΟ PRAKSIS (Μοναστηρίου 62 τηλ. 2310527938), από τις 10.00 έως τις 20.00.

Επισης, η δημοτική αρχή Νεάπολης- Συκεών αποφάσισε να παραμείνουν ανοιχτοί δημοτικοί κλιματιζόμενοι χώροι, στους οποίους μπορεί να αναζητήσει λίγη δροσιά κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης.

Ελεύθερη θα είναι επίσης και η χρήση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου στις Συκιές (Λεχόβου 7).

Επίσης, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ ανοιχτά θα είναι και τα εννέα ΚΑΠΗ του δήμου, όπως και οι αίθουσες συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα:

 • Στη Δημοτική Ενότητα Συκεών, το Α' ΚΑΠΗ (Καυκάσου 66), το Β' ΚΑΠΗ (Τσαρουχά και Μπουστακλή), το Γ' ΚΑΠΗ (Μεσολογγίου 54 & Περγάμου 2) και το δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (πρώην αίθουσα συνεδριάσεων δ.σ., αυλόγυρος δημαρχείου, Στρ.Στ. Σαράφη 1),
 • Στη Δημοτική Ενότητα Νεάπολης, το Α' ΚΑΠΗ (Κουντουριώτη 29), το Β' ΚΑΠΗ (Δ. Κομνηνού 3 & Λαγκαδά) και η αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου (Δημοτικό Κατάστημα, Ελ. Βενιζέλου 125),
 • Στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Παύλου, το Α' ΚΑΠΗ (Κων/νου Κανάρη 8), το Β' ΚΑΠΗ (Καλής Ελπίδος 54), το Γ' ΚΑΠΗ (Λεωφόρος Όχι 2).
 • Στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων το ΚΑΠΗ στο πρώην δημαρχείο (Ειρήνης 19) και η αίθουσα συσκέψεων.

Επίσης, όσοι πολίτες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και χρειάζονται επιμέρους φροντίδα, μπορούν να επικοινωνούν με τα στελέχη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής στο τηλέφωνο: 2313313135.