current views are: 7

29 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση03:29

«Καμίνι» η χώρα, χτυπάει 40αρι το θερμόμετρο – Πώς θα προφυλαχθείτε από τον καύσωνα

Aίθριος θα είναι σήμερα Τετάρτη ο καιρός, με ασθενείς ανέμους και την θερμοκρασία στο εσωτερικό της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χωράς να φτάνει κατά τόπους τους 40 βαθμούς.

Δημοσίευση 03:29’
αρθρο-newpost

Aίθριος θα είναι σήμερα Τετάρτη ο καιρός, με ασθενείς ανέμους και την θερμοκρασία στο εσωτερικό της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χωράς να φτάνει κατά τόπους τους 40 βαθμούς.

Καμίνι θα θυμίζει και σήμερα Τετάρτη η Ελλάδα, αφού στο εσωτερικό της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας τα θερμόμετρα θα φλερτάρουν με τους 40 βαθμούς.

Kάποιοι θα είναι στις παραλίες της χώρας, κάποιοι άλλοι όμως θα παραμένουν στα αστικά κέντρα, όπου χρειάζεται πολλή προσοχή.

Πρόγνωση του καιρού

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 39 βαθμούς κελσίου (Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη).

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι επίσης με το θερμόμετρο να φτάνει έως και τους 37 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Σε Μακεδονία και Θράκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις να αναμένονται τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Οι άνοιμο θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά, ανατολικοί βορειοανατολικοί τοπικά έως 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς κελσίου (Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη).

Έως και τους 37 βαθμούς θα σκαρφαλώσει το θερμόμετρο στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο την Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη και στα νησιά και στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 βαθμούς χαμηλότερη). Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς κελσίου (Στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη).

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 36 βαθμούς κελσίου σε Κυκλάδες και Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Έως τους 37 βαθμούς θα φτάσει ο υδράργυρος στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Ο υδράργυρος δεν πρόκειται να κατέβει πριν από την Παρασκευή. Η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί αργά το απόγευμα της Παρασκευής και το Σαββατοκύριακο θα είναι 3-4 βαθμούς κατεβασμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, κυμαινόμενη, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις, από 35-38 βαθμούς κατά τόπους. 

Mέτρα προστασίας

Ο καύσωνας απαιτεί αυξημένη προστασία από τους πολίτες και κυρίως από τις πιο ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα:

-Αποφύγετε την έκθεση στο ηλιακό φως και αναζητείστε σκιερά και δροσερά σημεία. Προτιμήστε στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λ.π.).
-Αποφύγετε βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με  υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
-Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, προσλαμβάνοντας άφθονα υγρά, και αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά. 
-Κάνετε ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
-Συχνά ντους. 
-Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λ.π.

Περισσότερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:

-Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
-Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.
-Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα,  τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την  περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή, η οποία θα πρέπει να είναι ελαφριά και με πολύ νερό και υγρά.

Κλιματιζόμενοι χώροι

Παράλληλα, κλιματιζόμενοι χώροι θα λειτουργούν στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως στην Αττική και στον Πειραιά.

Στη Θεσσαλονίκη στη διάθεση των πολιτών είναι οι εξής χώροι:

Δύο κλιματιζόμενοι χώροι στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (διοικητήριο). Οι δύο χώροι (αίθουσες συσκέψεων), βρίσκονται στον δεύτερο όροφο του κτιρίου και θα λειτουργούν από αύριο Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιουλίου, από τις 8 το πρωί έως και τις 7 το απόγευμα.

Ανοιχτά, επίσης, θα παραμείνουν τα Κέντρα Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η) του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλες υφιστάμενες δομές, από αύριο έως και την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015, κατά τις ώρες 08.00 έως 20.00. Πρόκειται για το πρώτο παράρτημα ΚΑΠΗ (Ερμού 18Α, είσοδος εντός στοάς, τηλ. 2310516614), καθώς και το τρίτο (Χαρ. Μούσκου 9, ισόγειο, τηλ. 2310213836), το τέταρτο (Γρ. Λαμπράκη 42, ισόγειο, τηλ. 2310212002) και το έκτο (Στεφάνου Νούκα10, ισόγειο, τηλ.2310314424).

Άλλα σημεία που θα λειτουργούν παράλληλα με τις δομές που παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθόλη τη διάρκεια του έτους είναι το Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης που λειτουργεί σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) ΑΡΣΙΣ (Ανδρέου Γεωργίου 13, τηλ. 2310528811) από τις 17.00 έως την επομένη ημέρα στις 11.00 και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΜΚΟ PRAKSIS (Μοναστηρίου 62 τηλ. 2310527938), από τις 10.00 έως τις 20.00.

Επισης, η δημοτική αρχή Νεάπολης- Συκεών αποφάσισε να παραμείνουν ανοιχτοί δημοτικοί κλιματιζόμενοι χώροι, στους οποίους μπορεί να αναζητήσει λίγη δροσιά κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης.

Ελεύθερη θα είναι επίσης και η χρήση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου στις Συκιές (Λεχόβου 7).

Επίσης, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ ανοιχτά θα είναι και τα εννέα ΚΑΠΗ του δήμου, όπως και οι αίθουσες συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα:

-Στη Δημοτική Ενότητα Συκεών, το Α’ ΚΑΠΗ (Καυκάσου 66), το Β’ ΚΑΠΗ (Τσαρουχά και Μπουστακλή), το Γ’ ΚΑΠΗ (Μεσολογγίου 54 & Περγάμου 2) και το δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (πρώην αίθουσα συνεδριάσεων δ.σ., αυλόγυρος δημαρχείου, Στρ.Στ. Σαράφη 1),
-Στη Δημοτική Ενότητα Νεάπολης, το Α’ ΚΑΠΗ (Κουντουριώτη 29), το Β’ ΚΑΠΗ (Δ. Κομνηνού 3 & Λαγκαδά) και η αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου (Δημοτικό Κατάστημα, Ελ. Βενιζέλου 125),
-Στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Παύλου, το Α’ ΚΑΠΗ (Κων/νου Κανάρη 8), το Β’ ΚΑΠΗ (Καλής Ελπίδος 54), το Γ’ ΚΑΠΗ (Λεωφόρος Όχι 2).
-Στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων το ΚΑΠΗ στο πρώην δημαρχείο (Ειρήνης 19) και η αίθουσα συσκέψεων.

Επίσης, όσοι πολίτες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και χρειάζονται επιμέρους φροντίδα, μπορούν να επικοινωνούν με τα στελέχη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής στο τηλέφωνο: 2313313135.


σχετικα αρθρα