Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες ενέχονται σε παράνομη διακίνηση και εμπορία οπλισμού σε περιοχές της Αττικής, της Αχαΐας, της Κορίνθου και της Ηλείας.

Όπως διαπιστώθηκε, στην οργάνωση συμμετείχαν 10 άτομα από τα οποία συνελήφθησαν τα πέντε. Πρόκειται για Έλληνες ηλικίας 29, 46, 29, 45 και 56 ετών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο 45χρονος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και ένας 34χρονος ημεδαπός, αγοραστής όπλου. Επιπλέον, αναζητούνται δύο ακόμα άγνωστα άτομα.

Για τη σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί, σε περιοχές της Αττικής και της Αχαΐας, ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, στις οποίες συνέδραμαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας και του Τμήματος Ασφαλείας Αιγίου.

Όπως προέκυψε τα μέλη της οργάνωσης διακινούσαν παράνομα οπλισμό, που εισήγαγαν στην Ελλάδα κυρίως από τη Βουλγαρία, σε περιοχές της Αχαΐας, της Αττικής, της Κορινθίας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Ειδικότερα, ο 45χρονος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ήταν υπεύθυνος σε κατάστημα εμπορίας κυνηγετικών και αεροβόλων όπλων -ανταλλακτικών, στην Πάτρα, το οποίο χρησιμοποιούσε ως προκάλυμμα - «βιτρίνα» των παράνομων δραστηριοτήτων της οργάνωσης.

Ο 45χρονος εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του, έκανε παραγγελίες πιστολιών κρότου, ανταλλακτικών και άλλων συναφών ειδών και στη συνέχεια, τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης πραγματοποιούσαν εργασίες μετασκευής - τροποποίησης αυτών των όπλων σε πυροβόλα όπλα,στο χώρο του καταστήματος.

Στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνταν και οι συναντήσεις των μελών της οργάνωσης και των υποψήφιων αγοραστών όπλων.

Ως προς τους ρόλους των υπολοίπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, ο 27χρονος, που αναζητείται, ήταν ο βοηθός του αρχηγού της οργάνωσης και εργάζονταν στο κατάστημα, ενώ ο 29χρονος συλληφθείς ήταν ο συντηρητής-τεχνικός μεταποίησης και επισκευής των όπλων. Επιπλέον, ο 56χρονος με τον 60χρονο και τον 65χρονο αποτελούσαν τους προμηθευτές όπλων εισάγοντας τα από τη Βουλγαρία, ενώ ο 46χρονος και ο 29χρονος λειτουργούσαν ως (μεσάζοντες) πωλητές.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες πώλησαν παράνομα σε τουλάχιστον 50 αγοραστές όπλα και πυρομαχικά το τελευταίο πεντάμηνο.

Τι βρήκαν οι αστυνομικοί

Σε έρευνες που ακολούθησαν παρουσία δικαστικού λειτουργού, στις οικίες των δραστών σε περιοχές της Αττικής και της Αχαΐας, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν:

 • (52) πιστόλια και περίστροφα
 • (15) σπρέι πιπεριού,
 • (2) συσκευές εκκένωσης (tazer),
 • (5.000) ευρώ και
 • (5) γραμμάρια κοκαΐνης.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, διακριβώθηκε η συμμετοχή σε αυτήν τουλάχιστον 19 ατόμων, από τα οποία συνελήφθησαν τα επτά. Πρόκειται για ημεδαπούς άνδρες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο 34χρονος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο 29χρονος που συμμετείχε και στην πρώτη εγκληματική οργάνωση ως συντηρητής/ τεχνικός μεταποίησης.

Επιπλέον, συνελήφθησαν και τρεις αγοραστές όπλων ηλικίας.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράνομης εισαγωγής, μεταφοράς, κατοχής, διακίνησης, πώλησης, αγοράς, κατασκευής και τροποποίησης όπλων και φυσιγγίων και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν ακόμα 3 άνδρες και 9 ακόμα άγνωστα άτομα, που αναζητούνται.

Σε έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες των δραστών, παρουσία δικαστικών λειτουργών, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν:

 • (29) πιστόλια και περίστροφα,
 • (5) πολεμικά τυφέκια, μεταξύ των οποίων (3) τύπου καλάσνικοφ
 • (156) πυροκροτητές και (500) μέτρα φυτίλι,
 • (10.500) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
 • (12.000) καψύλια φυσιγγίων,
 • (3) κιλά χάλυβα που χρησιμοποιείται για κατασκευή βολίδων,
 • (650) κάλυκες διαφόρων διαμετρημάτων,
 • (27.555) ευρώ και (35) γραμμάρια κάνναβης.

Πώς λειτουργούσε η οργάνωση

Ο 34χρονος αρχηγός της εγκληματικής ομάδας είχε υπό τις εντολές του μέλη της οργάνωσης που μετέβαιναν στη Βουλγαρία ή διαβιούσαν εκεί και παραλάμβαναν τα όπλα, ενώ ο ίδιος μετέβαινε αυτοπροσώπως σε διάφορα σημεία της χώρας, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις παράνομες αγοραπωλησίες όπλων.

Ως προς τους ρόλους των υπολοίπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, ο 29χρονος που συμμετείχε και στην πρώτη εγκληματική οργάνωση ήταν ο συντηρητής/ τεχνικός μεταποίησης και επισκευής των όπλων, ο 28χρονος ήταν ο βοηθός του αρχηγού της οργάνωσης και η 29χρονη υπήκοος Βουλγαρίας ήταν βοηθός του, κυρίως σε ό,τι αφορά τις επαφές του στη Βουλγαρία.

Επιπλέον, τρεις άνδρες και μια γυναίκα αποτελούσαν τους προμηθευτές όπλων, εισάγοντας τα όπλα από τη Βουλγαρία, ενώ 11 άνδρες, ηλικίας από 37 έως και 63 ετών, αποτελούσαν τους πωλητές (μεσάζοντες) των όπλων.

Από τη διενεργηθείσα προανάκριση προέκυψε ότι οι δράστες πραγματοποίησαν τουλάχιστον 90 παράνομες αγοραπωλησίες όπλων, το τελευταίο πεντάμηνο.

Επίσης, ο 34χρονος αρχηγός της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης με δύο από τους προμηθευτές, ηλικίας 36 και 40 ετών, συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση που καλλιεργούσε και διακινούσε ναρκωτικά, η οποία εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ ο 36χρονος είχε συλληφθεί για τη συμμετοχή του σε αυτή και είναι προφυλακισμένος σε κατάστημα κράτησης.

Επίσης, τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων είχαν αναπτύξει διακριτούς ρόλους και οι ομάδες είχαν ως κύρια χαρακτηριστικά τους την ιεραρχική δομή και τη διαρκή δράση. Οι αρχηγοί των εγκληματικών ομάδων έδιναν εντολές στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης σε ό,τι αφορά το ρόλο τους και έθεταν αυστηρούς κανόνες στη μεταξύ τους επικοινωνία, ώστε να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, που ήταν καταχωρημένες σε τρίτα άτομα, κυρίως αλλοδαπούς (αχυρανθρώπους), ενώ χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη – συνθηματική φρασεολογία στις συνομιλίες, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους αγοραστές. Επιπλέον, για την μεταξύ τους επικοινωνία, σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακές εφαρμογές.

Επισημαίνεται ότι οι εγκληματικές οργανώσεις συνεργάζονταν με τη μεθοδολογία των «συγκοινωνούντων δοχείων», καθώς η πρώτη οργάνωση προμηθευόταν κατά καιρούς, για την κάλυψη των αναγκών της, όπλα και πυρομαχικά από την δεύτερη οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείτο σε ευρύτερο γεωγραφικό φάσμα, ενώ διακριβώθηκε και η απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο αρχηγικών μελών των οργανώσεων.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναδείχτηκε ότι πρόκειται για εγκληματικές οργανώσεις, που είχαν αναπτύξει διεθνικό εγκληματικό δίκτυο και συνεργάζονταν με αλλοδαπούς, κυρίως από τη Βουλγαρία, για την προμήθεια του παράνομου οπλισμού.

Ο οπλισμός που κατασχέθηκε θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για περεταίρω εργαστηριακό έλεγχο, προκείμενου να εξακριβωθεί τυχόν συμμετοχή τους σε άλλες παράνομες ενέργειες.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.