Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, σχετικά με το περιβόητο «Plan B» του τέως υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η κυρία Κουτζαμάνη διαβίβασε το απόγευμα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν το πρωί πέντε δικηγόροι σχετικά «με τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο plan B που σχεδίαζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών ο Γ. Βαρουφάκης».

Η εισαγγελική έρευνα που θα διενεργηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών θα επικεντρωθεί όχι στα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο κ. Βαρουφακης, καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται στις δικαστικές αρχές από το νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά σε άλλα πρόσωπα μη πολιτικά που φέρεται να μετείχαν στο σχέδιο μετάβασης σε άλλο, πλην του ευρώ, νόμισμα.

Σύμφωνα με την αναφορά των πέντε δικηγόρων, τα αδικήματα που φέρεται να τελέστηκαν είναι μεταξύ άλλων παραβάσεις του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, παράβαση καθήκοντος, παραβάσεις της νομοθεσίας περί του εθνικού νομίσματος αλλά και άλλα, όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η έρευνα ανατέθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Ηλία Ζαγοραιο.