Ελέγχους στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας πραγματοποίησαν ελεγκτές του τμήματος εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Σε αντιπροσωπευτικό δείγμα καταστημάτων εστίασης, από ελέγχους μίας εβδομάδας, διαπιστώθηκε ότι το 44% των καταστημάτων (εστιατόρια, καφετέριες) που ελέγχθηκαν, δεν είχε αλλάξει τον τιμοκατάλογο και είχαν «απορροφήσει» εξ ολοκλήρου την αύξηση του ΦΠΑ. Το 56% των καταστημάτων είχε κάνει αλλαγές στους τιμοκαταλόγους. Απ' αυτό το ποσοστό τα μισά καταστήματα (28%) είχαν κάνει περιορισμένες αλλαγές σε λίγα είδη ή και σε ποσοστό μικρότερο της αύξησης του ΦΠΑ.

Τα υπόλοιπα καταστήματα διαπιστώθηκε ότι είχαν προχωρήσει σε ολική αλλαγή του τιμοκαταλόγου τους, με αυξήσεις σε όλα τα είδη, ακόμα και σε είδη που δεν είχαν αλλάξει κατηγορία ΦΠΑ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί καφέ μπαρ σε τουριστική περιοχή του Πειραιά, όπου είχαν γίνει αυξήσεις της τάξης του 10% στη τιμή ροφημάτων και γλυκών ενώ είχαν αυξηθεί και οι τιμές των ποτών παρά το γεγονός ότι σε αυτά ο ΦΠΑ ήταν ήδη στο 23%.