Ξεκινούν να ανακτούν σιγά σιγά την αισιοδοξία τους οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς μετά το σοκ των αρχών Ιουλίου με τα capital controls, καθώς, όπως φαίνεται, οι ακυρώσεις, πλέον, γίνονται λιγότερες και οι τουρίστες τολμούν όλο και περισσότερο να καταναλώνουν και να «κινούν την αγορά».

Τουρίστες από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη κυρίως επανακάμπτουν στα ελληνικά νησιά, επιλέγοντας να ζήσουν, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις και τα αρνητικά δημοσιεύματα του τύπου, το μακρύ, ζεστό ελληνικό καλοκαίρι με πολύ ήλιο, θάλασσα και τοπικά εδέσματα.

Αυτό, ωστόσο, που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι ότι οι έλληνες, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, αποφάσισαν φέτος να μην κάνουν διακοπές, τουλάχιστον στα ελληνικά νησιά, καθώς η κακή ψυχολογία και η δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω των capital controls τους έκαναν να ακυρώσουν πολλές από τις κρατήσεις. 

Την εικόνα της αγοράς μας δίνουν ανάγλυφα τουριστικοί φορείς των νησιών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι την παγωμάρα των πρώτων ημερών του Ιουλίου,  διαδέχεται ένας Αύγουστος με πολλές κρατήσεις και μια γενικότερη καλή εμπορική κίνηση στα ελληνικά νησιά

Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετά νησιά η σεζόν διαρκεί και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, βοηθούντος και του καλού καιρού, κάνοντας τους τουριστικούς φορείς να θεωρούν ότι θα ανακτήσουν τότε όσα έχασαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. 

Σύμφωνα με τον κ. Μπαφίτη, πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων Πάρου-Αντιπάρου «χάθηκε πολύτιμος χρόνος στις αρχές Ιουλίου, όταν έγινε το «μπαμ» με τα capital controls, κυρίως από τους έλληνες, οι οποίοι ακύρωσαν τις διακοπές τους στο νησί σε ποσοστό 80%. Πλέον οι έλληνες που κάνουν διακοπές στο νησί ή είναι οι πολύ νεαροί, παρέες που πηγαίνουν στα κάμπινγκ, ή συμπολίτες μας με κάποια οικονομική επιφάνεια που δεν πτοήθηκαν ιδιαίτερα από ό,τι συνέβη. Ο,τι συνέβη τον Ιούλιο εξάλλου ήρθε και σαν κερασάκι στην τούρτα στους μέτριους μήνες Μάιο και Ιούνιο, κατά την διάρκεια των οποίων λόγω της κατάστασης, η κίνηση ήταν αρκετά πεσμένη. Ο Αύγουστος δείχνει να είναι στα περυσινά καλά επίπεδα και αυτό οφείλεται κυρίως τον τουρισμό από το εξωτερικό». 

Όπως σημειώνει ο κ. Μπαφίτης τον Ιούλιο κατέλυσαν στο νησί κυρίως Γάλλοι και Σκανδιναβοί, ενώ τον Αύγουστο αναμένεται πολλές αφίξεις Ιταλών.

Υπάρχουν ξένοι που έρχονται για χρόνια στο νησί. Αυτοί γνωρίζουν την Ελλάδα, μπορούν να δουν την κατάσταση και να καταλάβουν ότι δεν θα τους αγγίξει. Αντίθετα, οι έλληνες που το ζουν καθημερινά στο πετσί τους όλο αυτο που έγινε, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ξοδέψουν πολλά χρήματα σε διακοπές.

Θετική εικόνα για τον τουρισμό στην Κρήτη δίνει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου Ν. Χαλκιαδάκης, ο οποίος τονίζει οτι στην παρούσα φάση τα πράγματα είναι πολύ καλά, μετά από έναν δύσκολο Ιούλιο: «Ιδίως στην αρχή η κατάσταση ήταν λίγο περίεργη γιατί είχαμε αρκετές ακυρώσεις, κυρίως σε on line κρατήσεις στις οποίες δεν δίνεται προκαταβολή. Όσον αφορά τις κρατήσεις από πρακτορεία, δεν υπήρχε σχεδόν καμία ακύρωση. Ο κόσμος που έρχεται από το εξωτερικό είναι ευχαριστημένος από το ελληνικό καλοκαίρι και αντιλαμβάνονται ότι αυτό που συμβαίνει δεν αγγίζει τις διακοπές τους. Ο Αύγουστος πάντως θα είναι ο καλύτερος μήνας, αφού όπως όλα δείχνουν, η πληρότητα θα αγγίξει το 95%.

Ο κ. Χαλκιαδάκης επισημαίνει το γεγονός ότι παρότι πολλά ξενοδοχεία δουλεύουν σε all inclusive βάση στο νομό, στην πλειοψηφία τους οι τουρίστες βγαίνουν πολύ στο νησί και καταναλώνουν, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στο να κινηθεί ξανά η αγορά και να τονωθεί η εμπορική κίνηση. 

Αισιόδοξος εμφανίζεται και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης:

Τα πράγματα μέρα με την ημέρα βελτιώνονται. Τόσο οι ξένοι τουρίστες, όσο και οι έλληνες βλέπουν ότι τελικά δεν επηρεάζονται τόσο οι διακοπές τους και αφήνονται περισσότερο να απολαύσουν το καλοκαίρι. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε ένα «μάγκωμα» στις αγορές και στις κρατήσεις στις αρχές Ιουλίου. Ας μην ξεχνάμε ότι όσοι τουρίστες ερχονταν στα νησιά, είχαν ανα χείρας και...επιστολή από τους tour operators, που τους καλούσε να είναι φειδωλοί με τα μετρητά που θα χρησιμοποιούσαν. Γιαυτό και δεν υπήρχαν πολλές αγορές. Τώρα η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο.

Ο κ. Μπόνης σημειώνει την απουσία Ελλήνων από την Ρόδο και τα Δωδεκάνησα γενικότερα: «Η αίσθηση που έχω είναι ότι όσοι έλληνες ήταν να έρθουν έχουν σε μεγάλο ποσοστό ακυρώσει. Κάτι η κακή ψυχολογία, κάτι το γεγονός ότι ακόμα τα πράγματα στην χώρα είναι αμφίρροπα, δεν υπάρχει πολλή διάθεση για διακοπές σε μακρινά νησιά».