current views are: 2

31 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση14:30

Υπέρβαση ορίου συναγερμού για το όζον

Υπέρβαση του ορίου συναγερμού για το όζον καταγράφηκε για τέταρτη ημέρα αυτή την εβδομάδα.

Δημοσίευση 14:30’
αρθρο-newpost

Υπέρβαση του ορίου συναγερμού για το όζον καταγράφηκε για τέταρτη ημέρα αυτή την εβδομάδα.

Υπέρβαση του ορίου συναγερμού για το όζον καταγράφηκε για τέταρτη ημέρα αυτή την εβδομάδα.

Ειδικότερα, σήμερα, παρατηρήθηκε μέγιστη ωριαία τιμή όζοντος 246 μg/m3 στις 15.00 στον Σταθμό Μέτρησης Αμαρουσίου, ενώ μέχρι την ίδια ώρα παρατηρήθηκε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) σε δύο ακόμη σταθμούς μέτρησης, στο Περιστέρι (218 μg/m3) και στη Λυκόβρυση (189 μg/m3).

Όπως έγινε γνωστό, σε άλλους δύο σταθμούς μέτρησης, όπου νωρίτερα είχε παρουσιαστεί υπέρβαση, παρουσιάζεται μέχρι στιγμής αποκλιμάκωση των τιμών κάτω από το όριο ενημέρωσης. 

Η μόνη ημέρα κατά την οποία δεν παρουσιάστηκε υπέρβαση του ορίου συναγερμού ήταν η Τετάρτη.

Το υπουργείο Υγείας επαναλαμβάνει και σήμερα οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού: 

Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Επειδή, δε, με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, θα επικρατήσουν δυσμενείς για τη ρύπανση μετεωρολογικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες για σήμερα το απόγευμα και αύριο, με αποτέλεσμα να ευνοείται η συσσώρευση ρύπων, συστήνονται προς τους πολίτες τα παρακάτω:

  • Μείωση της χρήσης των ΙΧ αυτοκινήτων και χρησιμοποίηση των μαζικών μέσων μεταφοράς.
  • Αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.
  • Ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται μετά τη δύση του ήλιου.
  • Κατά το δυνατόν, αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία, κ.λπ.), καθώς και χρήσης χρωμάτων, κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.