Συστηματική και προκλητική ήταν η κακοποίηση ζώων από τον 47χρονο Χιώτη, ο οποίος συνελήφθη για παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, στις 30 Ιουλίου 2015, μετά από καταγγελία – όπως προκύπτει – του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου.

Στην μάντρα που διατηρούσε, στον περιφερειακό δρόμο της πόλης, στην περιοχή του Κοφινά, εκτός από το άλογο και τα δύο γαϊδούρια, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος «βρέθηκε κλουβί με περίπου πενήντα άγρια πουλιά (κοτσύφια, τσίχλες, χοντρομύτες, φλώρια, σπίνους, καραβέλια, κ.ά.) η κατοχή των οποίων απαγορεύεται και τιμωρείται από το νόμο. Την επομένη, μετά από καταγγελία του Φιλοζωικού Συλλόγου διετάχθη από την Δασική Υπηρεσία Χίου η κατάσχεση και απελευθέρωση των πτηνών».

Σε ό,τι αφορά το άλογο και τα δύο γαϊδούρια, τα οποία ήταν «δεμένα συνεχώς, εκτεθειμένα στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης σε σκιά και χωρίς νερό», ο Σύλλογος αναφέρει ότι μεταφέρθηκαν «σε προστατευμένο μέρος με άφθονη τροφή και νερό υπό την επίβλεψη ανθρώπου με γνώσεις και εμπειρία γύρω από τα ιπποειδή».

Ο συγκεκριμένος συμπολίτης, όπως αναφέρει ο Σύλλογος, έχει καταγγελθεί και στο παρελθόν και τον «βαραίνουν κι άλλες κατασχέσεις, καταδικαστικές αποφάσεις, μηνύσεις και πρόστιμα. Ο Σύλλογος θα ενδιαφερθεί ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης και των υπόλοιπων ζώων στην μάντρα».

Εκφράζει, τέλος, τις ευχαριστίες του στην Εισαγγελία, την Διεύθυνση Δασών και στο Αστυνομικό Τμήμα Χίου «για την άμεση  κινητοποίηση και βοήθειά τους, ώστε να απελευθερωθούν τα πουλιά και να σταματήσει η παθητική κακοποίηση των δύο γαϊδουριών και του αλόγου».