Με ουρές στις τράπεζες ξεκίνησε ο Αύγουστος στην πρωτεύουσα, καθώς δεν ήταν λίγοι οι συνταξιούχοι που έπιασαν θέση από νωρίς προκειμένου να εξασφαλίσουν πρωτιά στο γκισέ και στα ΑΤΜ για να πάρουν το ποσό που τους αναλογεί.

Πρόκειται κυρίως για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, που σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, θα ελάμβαναν σήμερα την σύνταξη του Αυγούστου, λίγες ημέρες μετά τους συνταξιούχους του ΙΚΑ που είδαν το ποσό στους λογαριασμούς τoυς να πιστώνεται από την προηγούμενη Πέμπτη.

Έτσι πολλοί τραπεζικοί υπάλληλοι που άνοιξαν τα υποκαταστήματα στις 7.30 το πρωί είχαν, ήδη, αρκετούς πελάτες, μεγαλύτερης κυρίως ηλικίας, να περιμένουν έξω από την τράπεζες για να πάρουν τα 420 ευρώ που δικαιούνται για αυτή την εβδομάδα. 

Την ίδια στιγμή, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι έχει προκληθεί, ήδη, μια αποσυμφόρηση στην εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ γίνονται όλο και λιγότερες οι ουρές στα ΑΤΜ με την νέα απόφαση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για την δυνατότητα ανάληψης μέχρι και 420 ευρώ ανά επταήμερο και οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας. 

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τους καταθέτες ; Το γεγονός αυτό τους επιτρέπει να λαμβάνουν σε οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας 420 ευρώ, με τα οποία θα πρέπει να «περάσουν» για μία εβδομάδα. 

Αν για παράδειγμα κάποιος καταθέτης βγάλει 420 ευρώ σήμερα Δευτέρα, θα μπορεί πάλι να... ανεφοδιαστεί με μετρητά, την ερχόμενη Δευτέρα. 

Συνολικά, πλέον, οι πολίτες θα μπορούν να βγάλουν -μόνο με τέσσερις επισκέψεις στα ΑΤΜ ή στις τράπεζες- μέσα στο μήνα 4 Χ 420 ευρώ δήλαδή 1680 ευρώ. 

Πέρα από αυτή την καινούρια διευκόλυνση για τους πολίτες από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ουδέν νεώτερο υπάρχει από το τραπεζικό μέτωπο σε σχέση με την χαλάρωση των capital controls μέσα στον Αύγουστο.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι πιθανότερο είναι να παραμένουν τα πράγματα ως έχουν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένονται καινούριες ανακοινώσεις.