Στον Βοτανικό θα γίνει η μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως, δήλωσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου τόνισε πως «η μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίο του Άρεως θα γίνει σε τμήμα οικοπέδου, περίπου 40 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, Αγ. Πολυκάρπου 89, στο Βοτανικό».

Ακόμη, ανέφερε ότι «η μετεγκατάσταση θα γίνει σε λίγες ημέρες, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές εργασίες προετοιμασίας του χώρου».

Να σημειωθεί ότι, ο συνολικός αριθμός όσων διαμένουν στις σκηνές στο Πάρκο δεν ξεπερνά τα 450 άτομα, καθώς κάποιοι έχουν αποχωρήσει.

Εκτιμάται ότι το 50% των συγκεντρωμένων μένουν σταθερά στον χώρο είτε γιατί δεν έχουν χρήματα να μετακινηθούν είτε γιατί δεν έχουν ακόμα σχεδιάσει την υπόλοιπη διαδρομή τους. Περίπου εννέα παιδιά βρίσκονται στο Πάρκο «ασυνόδευτα», για τα οποία επίσης αναζητείται χώρος μεταφοράς.

Κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Πεδίον του Άρεως

Την ίδια ώρα, βρίσκονται σε εξέλιξη άμεσες δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατόπιν εντολής του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με δυο κινητές μονάδες στον χώρο του Πεδίου του Άρεως, στο πάρκο των προσφύγων και των χρηστών απαγορευμένων ουσιών.

Η πρώτη κινητή μονάδα, αποτελούμενη από πνευμονολόγους και παιδιάτρους και εξοπλισμένη με ακτινοδιαγνωστικό μηχάνημα, εξετάζει το σύνολο των παιδιών τωνπροσφύγων προκειμένου να ελεγχθούν και να πιστοποιηθεί η καλή κατάσταση της υγείας τους ώστε άμεσα να προωθηθούν στους ξενώνες, όπου θα φιλοξενηθούν κάτω από ασφαλείς συνθήκες για την προστασία τους.

Η δεύτερη κινητή μονάδα, αποτελούμενη από ψυχολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό, αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα των χρηστών που έχουν βρει «καταφύγιο» στον χώρο του πάρκου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η συνεχής παρουσία δύο κινητών μονάδων του ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίθαλψη των πασχόντων καθώς και άλλες δράσεις άμεσης υποστήριξης είναι αποτέλεσμα της διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής με τη συμμετοχή της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανούς Φωτίου, του γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου, της αντιπεριφερειάρχου Κεντρικού Τομέα, Ερμίνας Κυπριανίδου, γενικών γραμματέων συναρμόδιων υπουργείων, εκπροσώπων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιου Γιαννόπουλου, εκπροσώπου του Δήμου Αθηναίων, ΜΚΟ με εμπειρία στο πεδίο δημοσίων φορέων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών.