Κινητικότητα που θα θυμίσει ημέρες του 98', όταν οι αγρότες χτυπούσαν... διπλοβάρδιες στα μπλόκα των Τεμπών υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στους κόλπους των αγροτών αλλά και των κτηνοτρόφων, μετά από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Πέρα από κάποια γενικά σημεία, όπως για παράδειγμα τον δίκαιο - όπως λένε- διαχωρισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με αυτούς που απλά κατέχουν ή δουλεύουν εν μέρει αγροτικές εκτάσεις και την προσπάθεια «χτυπήματος» των καρτέλ και των μεσαζόντων που λυμαίνονται την περαιτέρω αγροτική ανάπτυξη, τα οποία θεωρούν ότι έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό, στο σύνολό τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε στάση αναμονής προκειμένου να δουν τις επόμενες εβδομάδες τι θα ισχύσει τελικά και αν θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. 

Ήδη έχουν προγραμματιστεί κάποιες συνελεύσεις μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, οι οποίες αναμένεται να καθορίσουν τις επόμενες τους κινήσεις κοντά στην ψήφιση του νομοσχεδίου. 

Όπως τόνισε στο newpost ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας Χρήστος Σιδηρόπουλος :

Εισπράττω μια γενικότερη κινητικότητα. Αν δεν δούμε στο χαρτί αυτά που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός, όπως για παράδειγμα την φορολογία στο 13% που είναι ανεκτή, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για να φτάσουμε στο σημείο που βρίσκονται οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Ο τομέας μας είναι από τους πιο χτυπημένους από την κρίση και χρειάζονται πολλές τομές για να προχωρήσουμε. Αυτά είναι πρότασεις. Δεν γνωρίζουμε τελικά αν θα περάσουν από την τρόικα και κατ' επέκταση από την συμφωνία. 

Ο ίδιος, μάλιστα, τονίζει πως πρωτοπόροι στις κινητοποιήσεις θα είναι αυτή τη φορά οι νέοι αγρότες: «υπάρχει πολλή δυσαρέσκεια ανάμεσα στους 25άρηδες αγρότες, που τώρα ξεκινούν και θέλουν εχέγγυα για να προχωρήσουν στον πρωτογενή τομέα. Αυτοί πλέον θα πάρουν την θέση μας στα μπλόκα, όπως κάναμε εμείς 15 χρόνια πριν». 

Ποια είναι τα σημεία-κλειδιά του προγράμματος 

 • Αμβλύνονται οι οξείες γωνίες με τη διάκριση σε αγρότες σε κύριο εισόδημα και σε αυτούς που έχουν αγροτικό εισόδημα. Μάλιστα γιαυτούς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες διεκδικείται 13% φορολόγηση και όχι 26%, ενώ για τους νέους αγρότες αναμένεται να ισχύσει η μείωση του φορολογικού συντελεστή. 
 • Θεσπίζονται νέοι συλλογικοί φορείς, τα λεγόμενα key cert.
 • Στόχος μια παραγωγή που θα εστιάζει στην ποιότητα και όχι στην μείωση του κόστους.
 • Άμεση απόδοση των ενισχύσεων, με την συμβολή των δημόσιων λειτουργών.
 • Για την κτηνοτροφία, άμεση ψήφιση του νόμου για τις βοσκίσιμες γαίες.
 • Χτύπημα στα καρτέλ και στους μεσάζοντες
 • Eντατικοποίηση ελέγχων για φοροδιαφυγή- φοροαποφυγή- ελληνοποιήσεις, παράνομα κυκλώματα, με τη δημιουργία μεικτών κλιμακίων
 • Eνίσχυση της αλιείας μέσω του ΕΠΑΛ.

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης: 

 • Ενίσχυση της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα, δίνοντας έμφαση στον παραμελημένο κλάδο της οικονομίας. Η ανταγωνιστικότητα όμως αυτή δεν μπορεί να στηριχθεί στη μείωση των εισοδημάτων, αλλά στην οργάνωση της παραγωγής και στην καινοτομία.
 • Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και της επιχειρηματικότητας, κυρίως μέσα από τα προγράμματα της Αγροτικής Ανάπτυξης.
 • Αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων.
 • Προστασία περιβάλλοντος και φροντίδας για το κλίμα.
 • Ενίσχυση κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές και κίνητρα για δημιουργία θέσεων εργασίας.
 •  Ενθάρρυνση επενδύσεων στις αγροτικές περιοχές. Για την ισόρροπη εφαρμογή αυτού του προγράμματος η κυβέρνηση θα εκχωρήσει πόρους και αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης πρόκειται στο σύνολό του να υλοποιηθεί στην περιφέρεια.