Σε ριζικές αλλαγές σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι αλλαγές που προωθούνται είναι οι εξής:

  • Αποσύνδεση βαθμολογίου από το μισθολόγιο, γεγονός που θα φέρει μια σειρά από αλλαγές, κυρίως μειώσεις. στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο.
  • Άνοιγμα της μισθολογικής «ψαλίδας» μεταξύ των αποφοίτων της Δευτεροβάθμιας και της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κατάστασης, το πιθανότερο είναι ότι θα μειωθούν οι μισθοί των πρώτων, ενώ των δεύτερων θα μείνουν σταθεροί ή θα μειωθούν λιγότερο.
  • Τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων στα Υπουργεία.
  • Νέο σχήμα κινητικότητας, ύστερα από την αξιολόγηση του προσωπικού και των δομών του Δημοσίου.

Επιπλέον, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει και έναν νέο μηχανισμό μόνιμης κινητικότητας, με εφαρμογή από τον Οκτώβριο και μετά. Όπως αναφέρεται στην πρόταση, το πρόγραμμα θα προωθήσει τη χρήση της περιγραφής της θέσης εργασίας (job description) και θα πρέπει να συνδέεται με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλες τις τρέχουσες κενές θέσεις εργασίας.

Η τελική απόφαση, όσον αφορά στην κινητικότητα των εργαζομένων θα λαμβάνεται από κάθε αρμόδια υπηρεσία, γεγονός που θα εξορθολογίσει την κατανομή των πόρων, καθώς και τη στελέχωση σε όλη τη Γενική Κυβέρνηση.

H... μεγάλη φυγή

Πάνω από 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης συνωστίζονται στην πόρτα εξόδου και αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος».

Ήδη μέσα στον Ιούλιο υπήρξαν 5.500 αποχωρήσεις, ενώ από Σεπτέμβριο έρχεται πραγματικό «τσουνάμι». Όλα λόγω ασφαλιστικού και μειώσεων στους μισθούς που έρχονται μέχρι τα τέλη του έτους.

Ουσιαστικά το Δημόσιο από το 2010 «έχασε» σχεδόν 300.000 υπαλλήλους λόγω αλλαγών στο ασφαλιστικό και τα μισθολόγια, ενώ το «κύμα» φυγής φαίνεται ότι συμφέρει την κυβέρνηση καθώς μειώνει το μισθολογικό κόστος και έτσι κάνει τη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο των δανειστών πιο εύκολη.

Ωστόσο οι θέσεις στις υπηρεσίες αδειάζουν και η τρόικα πιέζει να μην γίνουν παρά μόνο 3.000 προσλήψεις για φέτος γεγονός που θα αφήσει χωρίς το απαραίτητο προσωπικό τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μνημονίου, το 2010, καταγράφηκε ένα από τα μεγαλύτερα κύματα συνταξιοδότησης,καθώς αποχώρησαν 53.335 υπάλληλοι. 

Ντ. Μ.