ΕΛΛΑΔΑ

ΟΗΕ σε Ελλάδα: Ελέγξτε το απόλυτο χάος με τους μετανάστες στα νησιά

Δημοσίευση 7 Αυγούστου 2015, 13:00 / Ανανεώθηκε 7 Αυγούστου 2015, 16:10
ΟΗΕ σε Ελλάδα: Ελέγξτε το απόλυτο χάος με τους μετανάστες στα νησιά
Facebook Twitter Whatsapp

Το θέμα των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχει γιγαντωθεί τόσο που η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να ελέγξει το πλήρες χάος στα νησιά όπου έχουν αποβιβασθεί χιλιάδες μετανάστες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το θέμα των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχει γιγαντωθεί τόσο που ο ΟΗΕ επιπλήττει και ταυτόχρονα καλεί την Ελλάδα «να ελέγξει το πλήρες χάος στα νησιά όπου έχουν αποβιβασθεί χιλιάδες μετανάστες».

Όπως δήλωσε ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής της Αρμοστείας για την Ευρώπη, αφού επισκέφθηκε τη Λέσβο, την Κω και τη Χίο. τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει επίσης να κάνουν περισσότερα για να μοιραστούν το βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα, όπου 50.000 πρόσφυγες έφθασαν μόνο τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ:

Σε όρους πόσιμου νερού, σε όρους υγειονομικής περίθαλψης, σε όρους βοήθειας σε τρόφιμα, η κατάσταση είναι εντελώς ανεπαρκής. Στα περισσότερα από τα νησιά, δεν υπάρχει ικανότητα υποδοχής, οι άνθρωποι δεν κοιμούνται κάτω από κάποια στέγη.

«Έτσι στα νησιά επικρατεί πλήρες χάος. Έπειτα από μια-δυο ημέρες μεταφέρονται στην Αθήνα, δεν υπάρχει τίποτε που να τους περιμένει στην Αθήνα», πρόσθεσε.

Οι ελληνικές αρχές πρέπει «να ηγηθούν και να συντονίσουν την απάντηση", δήλωσε ο Κοστέλ, ένας 30χρονος βετεράνος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ο οποίος δήλωσε πως "ουδέποτε έχει δει τέτοια κατάσταση».

«Ανησυχούμε με την κατάσταση αυτή, στην οποία ουδείς αναλαμβάνει πραγματικά να ηγηθεί της απάντησης, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στις προσπάθειες», δήλωσε.

Ο Κοστέλ εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η κατάσταση στην Ελλάδα να επιδεινωθεί ή να αποτελέσει αντικείμενο «εκμετάλλευσης» για πολιτικούς σκοπούς.

«Η κορυφαία προτεραιότητα είναι να μην αφήσουμε να δημιουργηθούν άλλα Καλαί αλλού στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Πολλοί μετανάστες κατευθύνονται προς αυτό το γαλλικό λιμάνι και τουλάχιστον 10 έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να εισέλθουν στη Βρετανία μέσω της σήραγγας της Μάγχης.