current views are: 2

10 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση10:03

Χαριστική βολή στην ιδιωτική εκπαίδευση το 23%- Απολύσεις και κλείσιμο σχολείων προβλέπουν οι φορείς

«Ταφόπλακα» στην ιδιωτική εκπαίδευση αναμένεται να βάλει η επιβολή του ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων.

Δημοσίευση 10:03’
αρθρο-newpost

«Ταφόπλακα» στην ιδιωτική εκπαίδευση αναμένεται να βάλει η επιβολή του ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων.

«Ταφόπλακα» στην ιδιωτική εκπαίδευση αναμένεται να βάλει η επιβολή του ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων.

Οι επιπτώσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση εκτιμάται ότι θα είναι πολύ δυσάρεστες, καθώς ο ΦΠΑ αναγκαστικά θα μετακυλιστεί στους γονείς που θα δουν τα δίδακτρα των παιδιών τους να αυξάνονται σχεδόν κατά το 1/5 αυτών που πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια. 

Σε πραγματικούς αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, ένας γονιός θα κληθεί να πληρώσει κατά μέσο όρο 1700-2000 ευρώ επιπρόσθετα δίδακτρα το χρόνο. 

Το πλήγμα, δε, δεν θα είναι ισχυρό μόνο για τα ιδιωτικά σχολεία, αλλά σε όλη την γκάμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή τα ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια, στα οποία τα δίδακτρα, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων αναμένεται να εκτοξευθούν στα ύψη. 

Κατηγορηματικά αντίθετος στην αύξηση του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι θα είναι η χαριστική βολή για την ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς θα σηματοδοτήσει εκατοντάδες απολύσεις εκπαιδευτικών, αλλά και κλείσιμο εκπαιδευτηρίων, εμφανίζεται ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κ. Μιχάλης Κουρουτός:

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουτό:

Είναι απαράδεκτο να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο, την στιγμή που δεν υπαρχουν ακόμα εναλλακτικές προτάσεις. Αυτό θα δημιουργήσει ταξικό ζήτημα, καθώς πλέον στα ιδιωτικά σχολεία θα μπορεί να στέλνει τα παιδιά της μόνο μια περιορισμένη ελίτ, η οποία, έτσι και αλλιώς μπορούν να πληρώσει και την αύξηση που θα επιβληθεί.

Ο ίδιος προσθέτει: «Οσοι χαμηλόμισθοι έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο, απλά δεν θα μπορούν πλέον να το κάνουν. Θα αυξηθούν οι κοινωνικές ανισότητες, ενώ θα είναι πολλές και οι επιπτώσεις και στην ιδιωτική εκπαίδευση αυτή καθεαυτή: θα δούμε πολλές απολύσεις εκπαιδευτικών, κλείσιμο πολλών σχολείων, πιο «μικρομεσαίων» σε σχέση με τα μεγάλα και ακριβά ιδιωτικά, ενώ θεωρώ ότι θα υπάρξει και μεγάλη φοροδιαφυγή, καθώς είναι βέβαιο ότι θα θελήσουν μικρότερα έξοδα». 

Ο κ. Κουρουτός επισημαίνει ότι θα υπάρξει κύμα φυγής από τα ιδιωτικά σχολεία, την στιγμή που την περασμένη χρονιά, είχε σημειωθεί και μικρή αύξηση στον αριθμό των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων. 

«Μια λύση θα ήταν η αύξηση του ΦΠΑ να επιβληθεί μόνο στα μεγάλα ιδιωτικά, αυτά που έχουν δίδακτρα άνω των 10.000 ευρώ το χρόνο, κάτι που το έχουμε, ήδη προτείνει»  καταλήγει. 

Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας υποστηρίζουν πάντως, ότι επικρατεί προβληματισμός για το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς όμως επί της ουσίας να μπορεί να γίνει κάτι για να αλλάξει αυτό, τουλάχιστον από μέρους του υπουργείου Παιδείας, αφού η επιβολή του ΦΠΑ είναι μέσα στο πακέτο με τα προαπαιτούμενα. 

Όπως υπογράμμισαν, τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς είχε τηλεφωνικές επαφές εκπροσώπους της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με τους οποίους προσπάθησε να βρεθεί κάποια ισορροπία, κάποια αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία να μειώσουν τις απώλειες. 

«Αρμόδιο είναι το υπουργείο Οικονομικών, αλλά υπάρχει έντονη κινητικότητα για να ληφθούν μέτρα για τις επιπτώσεις από το υπουργείο μας» επεσήμαναν πηγές από το υπουργείο Παιδείας. 

 


σχετικα αρθρα