Παιδιά που κλαίνε στους δρόμους κολλημένα στις φούστες των μανάδων τους. Αντίσκοινα το ένα πάνω στο άλλο κατά μήκος όλης της περίφημης κεντρικής λεωφόρου των Φοινίκων. Νεαροί πρόσφυγες και μετανάστες που τσακώνονται για να μπουν μια θέση μπροστά στην ουρά, για να τελειώνουν πιο γρήγορα.

Αυτές είναι καθημερινές, πια, εικόνες από το νησί της Κω. Εκεί, όπου άλλοτε, το λιμάνι έσφυζε από κόσμο και τουρίστες που έκαναν την βόλτα τους και απολάμβαναν την ομορφιά του νησιού των Δωδεκανήσων, τώρα είναι γεμάτο από πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα για να διεκδικήσουν το εισιτήριο για μια καλύτερη ζωή.

Αυτό που συμβαίνει όμως είναι να δημιουργούν αναστάτωση στην καθημερινότητα του νησιού και φόβους ότι η κατασταση, αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα, θα γίνει ακόμα χειρότερη, οδηγώντας και σε περιστατικά βίας.

H κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στο νησί, όπου χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες από τη Συρία έχουν ξεχυθεί στους δρόμους του νησιού απαιτώντας να φύγουν και να πάνε στην Αθήνα.

(Βίντεο που ανέβασε στο You Tube ο χρήστης john Folias)

 

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Κω, με αφορμή την απόφαση των αρχών να μεταφερθούν οι μετανάστες, που είχαν βρει καταλύματα σε κεντρικούς δρόμους του νησιού, στο στάδιο του νησιού Ανταγόρας. Οι αστυνομικοί με πυροσβεστήρες επιχείρησαν να τους απωθήσουν.

Μετανάστες και πρόσφυγες δεν δέχονται σήμερα να μπουν στο γήπεδο, διαμαρτυρόμενοι για την μεγάλη καθυστέρηση των αρχών. Σύμφωνα με τοπικές ιστοσελίδες, οι μετανάστες είχαν κλείσει κεντρικό δρόμο της πόλης και παρεμπόδιζαν τη διέλευση οδηγών και πεζών στην περιοχή. 


«Δεν έχω λεφτά. Κάποιοι μπορεί να θέλουν να μείνουν εδώ. Εγώ θέλω να φύγω από την Ελλάδα και να πάω στην Ευρώπη» λέει με οργή μια γυναίκα πρόσφυγας από την εμπόλεμη Συρία, ζητώντας βοήθεια για να μπορέσει να φύγει με την οικογένειά της από το νησί

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην παρούσα φάση στο νησί βρίσκονται πάνω από 7000 άτομα, την στιγμή που οι σταθεροί κάτοικοι της πολης της Κω είναι 12.000.

Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι καθημερινά από τις ακτές της Τουρκίας φθάνουν στην Κω 500-800 άτομα, εντείνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να παραμείνουν στο νησί, αλλά οι καθυστερήσεις που προκύπτουν στην πιστοποίησή τους και στην προετοιμασία των εγγράφων που θα τους δώσουν το εισιτήριο για την Αθήνα και τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, τους αναγκάζουν να μένουν και μάλιστα σε άθλιες συνθήκες στον χώρο του κεντρικού σταδίου, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την στέγασή και την σίτισή τους έστω και προσωρινά. 

Η δυσοσμία και οι ακαθαρσίες είναι καθημερινό φαινόμενο στο κεντρικό στάδιο, στο οποίο οι ελάχιστες χημικές τουαλέτες δεν επαρκούν ούτε για τις στοιχειώδεις φυσικές ανάγκες των ανθρώπων που βλέπουν το όνειρο για μια καλύτερη ζωή να ξεθωριάζει, πριν καν αρχίσει να πραγματοποιείται. 

Είναι, δε, πολλοί φορείς που υποδεικνύουν την αδυναμία της αστυνομίας να παρέμβει, αφού η αστυνομική δύναμη είναι ελάχιστη σε σχέση με τις χιλιάδες των ατόμων που καταφθάνουν στο νησί, ενώ χθες το γύρο του κόσμου έκαναν φωτό και βίντεο που έδειχναν έναν αστυνομικό να τείνει απειλητικά το χέρι του σε έναν μετανάστη και να κρατά μαχαίρι. 

Την ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, περιγράφει ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κυρίτσης:

«Υπάρχει κίνδυνος να χυθεί αίμα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Είναι η τελευταία προειδοποίηση που απευθύνω στην πολιτεία. Στην Κω έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 7.000 παράνομοι μετανάστες. Η διαχείριση του προβλήματος είναι πλέον αδύνατη. Προειδοποιώ ότι ο κίνδυνος να χυθεί αίμα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις είναι υπαρκτός» σημειώνει.

Ο δήμαρχος προσθέτει ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και επισημαίνει την ανάγκη να μετακινηθούν άμεσα, με δρομολόγηση πλοίου αλλά και με τη συνδρομή ακόμα και του Πολεμικού Ναυτικού, οι 7.000 παράνομοι μετανάστες από το νησί, να σταλούν άμεσα στην Κω ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα επεισόδια αλλά και ακραίες καταστάσεις. 

Όπως επισημαίνει :

Πρέπει να τελειώσει ο μύθος με τη διαδικασία ταυτοποίησης, καθώς με 7.000 παράνομους μετανάστες στο νησί και 600 έως 800 να φτάνουν καθημερινά δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίηση και να υπάρξει φρούρηση των θαλάσσιων συνόρων.

Οι επιπτώσεις του ζητήματος έχουν γίνει ορατές και στον τουρισμό, αλλά, όπως λενε οι αρμόδιοι φορείς, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα προκύψει του χρόνου, με την δυσφήμιση που θα έχει γίνει στο νησί. 

«Είμαστε στο έλεος του Θεού» λένε οι φορείς 

«Προσπαθούμε ανθρωπιστικά να το δούμε το θέμα, αλλά πλέον μας ξεπερνά. Τώρα το νησί είναι γεμάτο από τουρίστες, δεν υπάρχουν ακυρώσεις και η πληρότητα αγγίζει το 95%, αλλά τι θα γίνει του χρόνου με όλον αυτόν τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί;» αναρωτιέται η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κωνσταντίνα Σβύνου, η οποία επισημαίνει ότι από την μια πλευρά οι ξένοι τουρίστες κάνουν παράπονα για την εικόνα που αντικρίζουν κάνοντας βόλτα στο νησί, από την άλλη, όμως, έχουν ευαισθητοποιηθεί και εκείνοι από την μεριά τους για όσα συμβαίνουν στους μετανάστες.

«Αυτό που νιώθω είναι αγανάκτηση. Νιώθω ότι μας έχουν αφήσει, τόσο σαν πολίτες, όσο και σαν επαγγελματίες, στο έλεος του Θεού. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να σταλούν αστυνομικές ενισχύσεις από την Αθήνα και να ναυλωθούν πλοία για να φεύγουν πιο γρήγορα οι άνθρωποι, καθώς αυτά που έρχονται είναι γεμάτα τουρίστες. Δεν το λέω από την κακή πλευρά. Ούτε και αυτοί θέλουν να μείνουν, αλλά καθυστερούν αδικαιολόγητα εδω και δημιουργούνται όλες αυτές οι καταστάσεις» υποστηρίζει η κ.Σβύνου.

Αυτό που όλοι τονίζουν ότι προς το παρόν έχουν αποφευχθεί περιστατικά βίας, τόσο ανάμεσα στους μετανάστες, για να πάρουν προτεραιότητα στην πιστοποίηση, όσο και από αγανακτισμένους πολίτες. 

Όπως όμως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου του νησιού Πασχάλης Βρακίδης «δεν αποκλείεται με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, να έχουμε κάποια εκτόνωση με περιστατικά βίας. Και από έλληνες, δεν λέω ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό

Ο κ. Βρακίδης κάνει λόγο για δραματική μείωση της εμπορικής κίνησης στην πόλη της Κω, όπου εντοπίζεται το πρόβλημα: «Όταν υπάρχει δυσοσμία, στρατιές από σκηνές και άνθρωποι να περιπλανώνται στους κεντρικούς δρόμους, πως μπορεί να πάει ο άλλος να φάει στο εστιατόριο και να κάνει τζίρο; Τοσο λόγω της κακής ψυχολογίας και της οικονομική κρίσης, όσο και λόγω της εισροής των μεταναστών, η εμπορική κίνηση έχει μειωθεί απο πέρυσι ακόμα και 80%. Τα μαγαζιά στην πόλη είχαν έτσι και αλλιώς πολύ μειωμένη κίνηση, αλλά τώρα το κακό έχει παραγίνει. Ακόμα και οι τουρίστες που έρχονται και έχουν χρήματα να ξοδέψουν, προτιμούν να μείνουν στο ξενοδοχείο, παρά να κάνουν τα ψώνια τους στα μαγαζιά». 

Ο ίδιος απευθύνει έκκληση στους αρμόδιους φορείς και στην κεντρική διοίκηση:

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν είναι ότι είμαστε τουριστικός προορισμός, ένα γρανάζι από τον κινητήριο μοχλό του βασικότερου πόλου της οικονομίας μας και θα πρέπει να προστατευτούμε. Έχουμε σκύψει όλοι εδώ στην Κω με μεγάλη ευαισθησία στο πρόβλημα, αλλά πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, πριν εκτραχυνθεί το πράγμα. Υπήρχε το περιθώριο να γίνει κάτι από τους προηγούμενους μήνες, αλλά θεωρώ ότι υπηρξε ολιγωρία. Δεν είχε πτοηθεί κανείς ότι οι αγγλικές εφημερίδες μας έλεγαν το κολαστήριο της Μεσογείου. Ιδού τώρα τα αποτελέσματα.