current views are: 2

12 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση13:43

Άγρια κόντρα Χριστοδουλοπούλου με τον δήμαρχο της Κω

Σφοδρή κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον δήμαρχο της Κω, Γιώργο Κυρίτση με αφορμή τη δραματική κατάσταση στο νησί του ανατολικού Αιγαίου, το οποίο έχει κατακλύστεί από μετανάστες.

Δημοσίευση 13:43’
αρθρο-newpost

Σφοδρή κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον δήμαρχο της Κω, Γιώργο Κυρίτση με αφορμή τη δραματική κατάσταση στο νησί του ανατολικού Αιγαίου, το οποίο έχει κατακλύστεί από μετανάστες.

Σφοδρή κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον δήμαρχο της Κω, Γιώργο Κυρίτση με αφορμή τη δραματική κατάσταση στο νησί του ανατολικού Αιγαίου. 

H κατάσταση στην Κω είναι ομαλότερη σήμερα, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της. Η Κομισιόν, πάντως, δήλωσε έτοιμη να συνδράμει εφόσον κατατεθεί σχετικό ελληνικό αίτημα.

Κόντρα Χριστοδουλοπούλου-Κυρίτση 

Ο δήμαρχος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην αναπληρώτρια υπουργό χαρακτηρίζοντάς «ανεύθυνη, ανύπαρκτη και κατ’ επίφαση υπουργό Μεταναστευτική Πολιτικής, που αποτελεί τον καταστροφέα της Κω», εξαπέλυσε με σημερινή ανακοίνωσή του ο Δήμος της Κω. Αφορμή φαίνεται να αποτέλεσαν χθεσινές δηλώσεις της κυρίας Χριστοδουλοπούλου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με τις οποίες καλούσε τον Γιώργο Κυρίτση ασχοληθεί με το νησί και να συνεργαστεί με τους κρατικούς φορείς για τη λύση του προβλήματος που έχει προκύψει από την αυξημένη ροή μεταναστών και προσφύγων.

«Ο δήμαρχος της Κω, έχει το πανελλήνιο ρεκόρ αδιαφορίας για την πόλη του. Σαμπόταρε τη λύση του ξενοδοχείου Captain Elias και κάθε άλλη λύση φιλοξενίας, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποφύγει τις ροές. Και τώρα που κατάλαβε ότι μ’ αυτήν την τακτική δεν κατάφερε τίποτα, απειλεί, υβρίζει και παραπληροφορεί. Ας ασχοληθεί επιτέλους με το νησί όπως έχει καθήκον και ας συνεργαστεί με τους κρατικούς φορείς για τη λύση του προβλήματος, με τη δημιουργία μόνιμου χώρου φιλοξενίας των προσφύγων στην Κω» είχε δηλώσει η κυρία Χριστοδουλοπούλου.
 
Με τη σημερινή του ανακοίνωση, ο Δήμος της Κω κατηγορεί την αναπληρώτρια υπουργό ότι «δημιούργησε μια υγειονομική βόμβα, στοιβάζοντας εκατοντάδες μετανάστες σε ένα ακατάλληλο και εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο», «χωρίς τροφή, υγειονομική παρακολούθηση και χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας». Ακόμη ο Δήμος ανακοινώνει ότι θα κινήσει τις νομικές διαδικασίες για τη σφράγιση του ξενοδοχείου Captain Elias και τονίζει:

Μόνιμος χώρος φιλοξενίας όπως τον εννοεί η κυρία Χριστοδουλοπούλου, δηλαδή ένας ανεξέλεγκτος καταυλισμός στον οποίο σε 10 μέρες μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί 10.000 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, δεν θα δημιουργηθεί στην Κω.

Ομαλότερη η κατάσταση στο νησί

Την ίδια ώρα, σε ομαλότερες συνθήκες, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, εξελίσσεται η κατάσταση στο νησί του ανατολικού Αιγαίου, με τους μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ ασφυκτικές καταστάσεις επικρατούν και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου τα περισσότερα εκ των οποίων κατακλύζονται από μαζικές αφίξεις σχεδόν καθημερινά.

Στην Κω, έπειτα από την ενίσχυση που υπήρξε από αστυνομικούς της Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, έχει γίνει πιο γρήγορη η διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων που βρίσκονται στο νησί και οι οποίοι υπολογίζεται ότι φθάνουν τις 7.000.

Στο νησί από χθες το απόγευμα βρίσκονται επίσης δύο διμοιρίες των ΜΑΤ με σκοπό να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα και εντάσεις, παρόμοιες με αυτές που προκλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες έξω από το αστυνομικό τμήμα του νησιού και σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Το πρόβλημα, πάντως εξακολουθεί να είναι έντονο λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταναστών/προσφύγων, και για τον λόγο αυτό οι τοπικές αρχές πιέζουν να μεταφερθούν το συντομότερο δυνατό οι μετανάστες από το νησί.

Σχετικά με το επεισόδιο που προκλήθηκε τις προηγούμενες μέρες, όπου αστυνομικός του τμήματος Κω χειροδίκησε σε βάρος μετανάστη, με ανακοίνωση της η Ένωση Αστυνομικών Βορείου Δωδεκανήσου εκφράζει την συμπαράσταση και την στήριξη της στον αρχιφύλακα, τονίζοντας ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα της έντασης που επικρατεί. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση οι μετανάστες/πρόσφυγες «δεν αντιλαμβάνονται καν στοιχειωδώς την αγγλική γλώσσα ώστε να συμμορφωθούν στις υποδείξεις των συναδέλφων μας, συνωστίζονται υπό δραματικές συνθήκες και προκαλούν σοβαρά επεισόδια επιχειρώντας να εισέλθουν με την βία στους χώρους του Αστυνομικού Τμήματος, θεωρώντας ότι θα επιτύχουν ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους, προκαλώντας σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή και την σωματική ακεραιότητα για τους λιγοστούς αστυνομικούς, που έχουν επιφορτιστεί τον έλεγχο της εισόδου του Αστυνομικού Τμήματος». Σημειώνουν επίσης, ότι τέτοια γεγονότα θα είχαν αποφευχθεί, «αν είχαν ληφθεί υπόψη, οι αναφορές και οι προτάσεις που έχουμε αποστείλει με έγγραφα μας εδώ και μήνες, τόσο στην φυσική μας ηγεσία όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου προστασίας του πολίτη».

Έντονα προβλήματα υπάρχουν επίσης στο νησί της Λέρου, από όπου ο δήμαρχος Μιχάλης Κόλιας απευθύνει δραματική έκκληση, με επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και την αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο δήμαρχος της Λέρου επισημαίνει ότι το πρόβλημα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και ζητά την άμεση μεταφορά των μεταναστών από το νησί με αρματαγωγό του πολεμικού ναυτικού, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση, καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο και έλεγχο.

Ανάλογα προβλήματα, σε μικρότερη έκταση, υπάρχουν και σε άλλα νησιά όπως τη Σύμη, το Αγαθονήσι, τη Χάλκη και την Κάλυμνο στα οποία έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός μεταναστών, η εξυπηρέτηση των οποίων είναι ιδιαίτερα δύσκολη με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά προβλήματα και έντονες διαμαρτυρίες.


σχετικα αρθρα