Πλοίο, που θα σταθμεύσει το λιμάνι της Κω θα στεγάσει προσωρινά μεγάλο αριθμό μεταναστών, ενώ αναζητούνται τρόποι για τη μεταφορά τους από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης γνωστοποίησε ότι για το νησί, που δεν έχει διατεθεί χώρος πρώτης υποδοχής και προσωρινής παραμονής, αποφασίστηκε να μεταφερθεί άμεσα ένα πλοίο τουλάχιστον 2000-2500 θέσεων, το οποίο θα σταθμεύσει στο Λιμάνι.

«Στο πλοίο θα καλύπτονται οι βασικές ανάγκες διαμονής, θα γίνεται η ταυτοποίηση και έτσι θα αποφορτιστεί σε μεγάλο βαθμό η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο νησί».

Παράλληλα, ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας, με πρωτοβουλία του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και τη συμμετοχή ναυτιλιακών εταιρειών, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως κατά τις ημέρες κορύφωσης της επιστροφής των αδειούχων του Αυγούστου, μετά τις 15 του μηνός.

Όπως έγινε γνωστό, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πληρότητα των θέσεων κατά 80%, δεσμεύθηκαν να κρατήσουν διαθέσιμα κάποια εισιτήρια.

Επίσης, σε καθημερινή πλέον βάση, θα ενημερώνεται αναλυτικά ο κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για τον αριθμό διαθεσιμότητας των θέσεων στα πλοία, όπως αυτά δηλώνονται στις εμπλεκόμενες Λιμενικές Αρχές του Ανατολικού Αιγαίου και στα κατά τόπους ναυτικά πρακτορεία.

Παρά το γεγονός της αυξημένης επιβατικής κίνησης που παρατηρείται, λόγω των ημερών, επιδιώκεται η σταδιακή αποσυμφόρηση των νήσων από το μεγάλο αριθμό μεταναστών-προσφύγων που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια.

Το τελευταίο 24ωρο, 665 παράτυποι μετανάστες διασώθησαν σε 25 περιστατικά έρευνας και διάσωσης, που πραγματοποιήθηκαν στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, Χίου, Σάμου και Κω.