Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι κτηνοτρόφοι για τις διατάξεις του μνημονίου που αφορούν το γάλα, καθώς θεωρούν ότι με αυτές τις ρυθμίσεις θα επέλθει η πλήρης καταστροφή της ελληνικής αγελαδοτροφίας και στο τραπέζι του κόσμου θα φτάνει πλέον αμφίβολης ποιότητας γάλα.

Ο αρχικός σχεδιασμός με βάση τις συστάσεις του ΟΟΣΑ προέβλεπε την κατάργηση της καθοριζόμενης από το κράτος διάρκειας ζωής του γάλακτος και επέβαλε ο καθορισμός αυτής να γίνεται ελεύθερα από τον παραγωγό με βάση τη μέθοδο παστερίωσης. Με αυτό τον τρόπο ένα γάλα φρέσκο θα μπορούσε να έχει διάρκεια ζωής ακόμη και 11 ημέρες.

Συγκεκριμένα, η σχετική διάταξη του νέου μνημονίου προβλέπει ότι «η διάρκεια συντήρησης του θα καθορίζεται πλέον από τον παρασκευαστή και υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων αρχών του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης». 

Με την υφιστάμενη ρύθμιση καθορίζονταν στο νόμο ότι η «…η συντήρησή του διαρκεί μέχρι και επτά ημέρες, καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε έλεγχο των αρμόδιων αρχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

Η ρύθμιση για την πολύημερη διάρκεια ζωής του γάλακτος θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για την ελληνική παραγωγή γάλακτος που έτσι και αλλιώς φυλλοροεί τα τελευταία χρόνια.

Οπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κτηνοτρόφων Ελλάδος Δημήτρης Καμπούρης:

«Η ζημιά που θα πάθει ο έλληνας κτηνοτρόφος είναι ανυπολόγιστη. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα την πόρτα στις εισαγωγές και ο κόσμος πλέον δεν θα ξέρει τι γάλα θα πίνει και τι θα δίνει στα παιδιά του. Θα έρχεται πλέον γάλα από κάθε γωνιά του πλανήτη και θα πλασάρεται ως φρέσκο. Το γάλα από διατροφικό αγαθό θα γίνει διατροφική βόμβα για εμάς και τα παιδιά μας». 

Επιπλέον προσθέτει ο κ. Καμπούρης:

Το γάλα του έλληνα παραγωγού θα πάει πια στα αζήτητα ή θα αναγκαστεί να το πουλάει σε εξευτελιστικές τιμές, λόγω της πίεσης που θα δέχεται από τις εισαγωγές. Εντελώς καταστροφικό για μας είναι αυτό το μέτρο και θα κάνουμε ό,τι προλαβαίνουμε και ό,τι περνά από το χέρι μας για να το αποτρέψουμε.

Ήδη από την πλευρά των κτηνοτρόφων, προγραμματίζονται κινητοποιήσεις στην Βόρεια ελλάδα, ενώ τις αμέσες επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συναντήσεις με αρμόδιους φορείς για να βρεθεί κάποια μέση λύση στο ζήτημα.