«Ο χρόνος και τα ευρήματα θα με δικαιώσουν. Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θεωρείτε τυχαίο το γεγονός ότι βραβεύεται τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ιταλία με το "Διεθνές βραβείο αρχαιολογικής ανακάλυψης";».

Τα παραπάνω απαντά στην Αυγή η Κατερίνα Περιστέρη, σε όσα υποστήριξε η εφημερίδα για πόρισμα που φέρεται να αμφισβητεί τη χρονολόγηση του μνημείου της Αμφίπολης.

Η επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη επιμένει -στην Καθημερινή- ότι η παρουσία της αναπληρώτριας γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μ. Βλαζάκη, με τις αρχαιολόγους Α. Κοτταρίδη και Π. Βελένη στις 30 Μαΐου ήταν «στο πλαίσιο φιλικής επίσκεψης. «Αυτό ήταν μια φιλική παρέα που είδε για μισή ώρα τον τάφο και αποχώρησε» λέει.

«Σε καμία περίπτωση όμως δεν εμφανίστηκαν ως επιτροπή που θα αποφαίνονταν για το έργο μου. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε να διοριστούν ως μέλη μιας επιτροπής ειδικών που θα αποφαίνονταν για τον Τύμβο Καστά άτομα τα οποία ανήκαν στους σφόδρους επικριτές μου και μάλιστα είχαν κατ' επαναληψιν εκφράσει δημοσίως τις απόψεις τους;» αναρωτιέται η κυρία Περιστέρη.

«Αρχαιολογία εκ του μακρόθεν δεν υπάρχει» τονίζει,ενώ κληθείσα να σχολίασει την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στον τύμβο Καστά και τη δήλωση ότι η γη της Μακεδονίας «κρύβει εκπλήξεις», απαντά: Το γεγονός ότι ένας πρωθυπουργός, ο οποίος ήδη ως υπουργός Πολιτισμού είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, επισκέπτεται μια αρχαιολογική ανασκαφή, δεν μπορεί να αποβαίνει σε βάρος του μνημείου. Ο πολιτισμός οφείλει να είναι πάνω από όλα. Μακάρι και ο νυν πρωθυπουργός να έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον και να επισκεπτόταν την Αμφίπολη ώστε να σχηματίσει προσωπική άποψη».