Να εφαρμοσθεί ο νόμος για την παράνομη μετανάστευση, αφού προηγουμένως βελτιωθεί, πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, επισημαίνοντας την ανάγκη να αλλάξει η συνθήκη «Δουβλίνο 2» και να τροποποιηθεί στα αντίστοιχα σημεία η Σένγκεν. «Η χώρα δεν αντέχει περισσότερους παράνομους μετανάστες από όσους έχει αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος και επίσπευση εξέτασης των αιτημάτων τους για πολιτικό άσυλο που διεκπεραιώνονται μετά από χρόνια.

Σε συνέντευξη τύπου για τα θέματα βίας και εγκληματικότητας της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο καθηγητής εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης τόνισε ότι «η σημερινή έκρηξη βίας είναι κάτι που θα έπρεπε να αναμένουμε. Είναι παιδί της ανομίας και της έλλειψης οριοθετήσεων».

Αναπτύσσοντας τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι ξεκινάει από τις ακόλουθες παραδοχές:

*Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχει καλή βία ή νομιμοποιημένη εγκληματικότητα από όπου κι αν προέρχονται.

*Η ασφάλεια των πολιτών συνιστά προσωπικό και κοινωνικό δικαίωμα.

*Το απαραβίαστο του ασύλου για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες δεν πρέπει να εκφυλίζεται σε χώρο ασυλίας εγκληματιών.

*Η εξαθλίωση και η "χωματερή" ανθρώπων δεν είναι μόνο αστυνομικό πρόβλημα.

*Η παρακμή και η υποβάθμιση μιας περιοχής δεν σχετίζεται με την πολιτισμική διαφορετικότητα.

Ο κ. Πανούσης πρότεινε την ίδρυση ενός Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής, το οποίο θα προβλέπει τις τάσεις της εγκληματικότητας και θα προτείνει τα ανάλογα προληπτικά ή θεσμικά μέτρα, τη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Αστυνόμευσης (με τη συμμετοχή του Συνηγόρου του Πολίτη, του Δικηγορικού Συλλόγου κλπ) για την άσκηση δημοκρατικού ελέγχου στον τρόπο που λειτουργεί η αστυνομία, την αστυνόμευση (κι όχι αστυνομοκρατία) με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ, της Δημοτικής Αστυνομίας και κοινωνικών λειτουργών, συνεργασία με τοπικούς φορείς και μεταναστευτικούς συλλόγους.