Η γη εξακολουθεί να βουλιάζει στη Θεσσαλία. Εκτεταμένες καθιζήσεις, που σε ορισμένα σημεία υπερβαίνουν τα 30 εκατοστά σε χρονικό διάστημα σχεδόν τριών ετών, διαπιστώνουν οι επιστήμονες νοτίως της λίμνης Κάρλα.

Πρόσφατες μετρήσεις που πραγματοποίησε με gps το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών στο Στεφανοβίκειο δείχνουν εδαφική υποχώρηση 32 εκατοστών από το 2013 έως και την άνοιξη του 2015, καθιστώντας φανερό ότι το πρόβλημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία εδώ και χρόνια συνεχίζει να εξελίσσεται.

Ερευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και δορυφόρων, είχε καταγράψει την περίοδο 2007-2011 εδαφικές παραμορφώσεις της τάξης των 13 εκατοστών ανά έτος σε μια σημαντική γεωγραφική έκταση. Αιτία η υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα για την κάλυψη γεωργικών αναγκών και η ταυτόχρονη μη αναπλήρωσή του λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων και κλιματικής αλλαγής, όπως παρουσιάζει το Εθνος.

Οξύτερο πρόβλημα

Σύμφωνα με την έρευνα, οξύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η περιοχή που οριοθετείται από τα χωριά Στεφανοβίκειο, Νίκη, Μέλισσα, Κυψέλη, Ριζόμυλο. Οι κάτοικοι βλέπουν τους τοίχους των σπιτιών τους να σκίζονται στα δύο, αφού οι συνέπειες των καθιζήσεων, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι παρόμοιες με αυτές που προκαλεί ο Εγκέλαδος, με τη διαφορά ότι στην περίπτωσή τους εκδηλώνονται σε χρονικό διάστημα ετών και όχι ακαριαία.

Η επιστημονική ομάδα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου με επικεφαλής τον κ. Ισαάκ Παρχαρίδη, αναπληρωτή καθηγητή και ειδικό στην Παρατήρηση της Γης από το Διάστημα, συνεχίζει τη μελέτη της περιοχής στο πλαίσιο των διακρατικών προγραμμάτων Ελλάδα - Κίνα ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας. Πλέον προχωρά στην ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από το ένα έτος λειτουργίας του δορυφόρου Sentinel 1, ενώ ενδιαφέρον να συνεχιστούν οι έρευνες έχει εκφράσει και η κινεζική κυβέρνηση μέσω του Πανεπιστημίου Σιτσουάν.

«Η λεκάνη της Θεσσαλίας εμφανίζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον γιατί περιλαμβάνει εκτεταμένες καλλιέργειες και εμφανίζει σημαντικές καθιζήσεις», λέει μιλώντας στο «Εθνος» ο κ. Παρχαρίδης. «Καθιζήσεις εντοπίζονται και αλλού στην Ελλάδα, με διαφορετικά, όμως, αίτια, όπως στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης, όπου πλέον έχει εισβάλει και η θάλασσα, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου που υφίστανται έντονη γεωργική δραστηριότητα και άντληση νερού. Ομως στη Θεσσαλία οι τιμές των καθιζήσεων είναι αρκετά υψηλές, υπερβαίνουν τα δέκα εκατοστά ετησίως και οι επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον είναι εμφανείς. Κατά την επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήσαμε στην περιοχή διαπιστώσαμε ότι έχουν ήδη καταστραφεί σπίτια, έχουν απομακρυνθεί οικογένειες, ενώ σε αρκετά κτίρια υπάρχουν ρωγμές που θα απαιτούσαν ίσως ελέγχους για το κατά πόσο είναι κατοικήσιμα. Το πρόβλημα αφορά περίπου δεκαπέντε χωριά», προσθέτει.

Το καλοκαίρι

Οπως εξηγεί από την πλευρά του ο δρ Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο οποίος έχει την ευθύνη για τις μετρήσεις που πραγματοποιεί ο σταθμός του Ινστιτούτου στο Στεφανοβίκειο, το φαινόμενο γίνεται εντονότερο τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της έλλειψης βροχών. «Αυτό σημαίνει ότι μετά το φετινό καλοκαίρι αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση του εδάφους», λέει. Σημειώνεται ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε κληθεί στην περιοχή στην αρχική φάση εκδήλωσης των καθιζήσεων προκειμένου να διερευνηθεί αν το φαινόμενο οφείλεται σε τεκτονικές διεργασίες ή στην υπεράντληση υδάτων.