Τους 216 φθάνουν μέχρι αυτή την στιγμή οι πρόσφυγες που βρίσκονται στον ειδικό χώρο που διαμορφώθηκε στον Ελαιώνα, με τους ανθρώπους να μπαίνουν σε μια καθημερινότητα που δεν θυμίζει τίποτα όσα έζησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο Πεδίον του Άρεως. 

Το ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας που αποτελείται από 100 κοντέινερς, μπορεί να φιλοξενήσει έως 600 άτομα, ενώ στο κάθε κοντέινερ μπορούν να ζήσουν από πέντε έως επτά άτομα.

Όλα τα οικήματα διαθέτουν κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα, κουκέτες και στρώματα, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκατασταθεί ίντερνετ για τις ανάγκες των διοικητικών υπηρεσίών.

Ο χώρος φυλάσεται από την Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα από 8 αστυνομικούς, ενώ στο έργο της φύλαξης αναμένεται να συμβάλουν και δυνάμεις της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Αθηναίων.

Η είσοδος και η έξοδος των προσφύγων είναι μεν ελεύθερη, ωστόσο υπάρχουν ειδικοί κατάλογοι με τα πλήρη στοιχεία τους.

Η σίτιση γίνεται τρεις φορές την ημέρα και συγκεκριμένα στις 09:00, στις 14:00 και στις 19:30, με τα γεύματα να είναι διαμορφωμένα με βάση τις συνθήκες διαβίωσής τους, τα ήθη και τη θρησκεία τους.

 Στον χώρο λειτουργεί επίσης και παιδότοπος.

 Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, οι υφιστάμενες δομές στην Αθήνα επαρκούν, καθότι η κινητικότητα των προσφύγων είναι συνεχής. 'Ανθρωποι φεύγουν και έρχονται κάθε μέρα, οπότε αφενός ο αριθμός δεν είναι ποτέ σταθερός, αφετέρου παραμένει μικρός.

Το δικαίωμα παραμονής στο κέντρο ισχύει μέχρι να λήξει η προθεσμία του υπηρεσιακού σημειώματος που έχουν πάρει οι άνθρωποι από την αστυνομία, δηλαδή από την ταυτοποίηση που έχει προηγηθεί στον τόπο άφιξης.

Στη σίτιση, πέρα από το ελληνικό κράτος συμβάλουν ο Ερυθρός Σταυρός και η Ύπατη Αρμοστία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο αντιδήμαρχος Κατασκευών και Κτιριακών Έργων του δήμου Αθηναίων, Βασίλης Αγγελόπουλος υπογράμμισε οτι ο δήμος της Αθήνας παραχώρησε το χώρο «προκειμένου καταρχήν να αποφύγουμε την υγειονομική βόμβα στο Πεδίο του Άρεως και κατά δεύτερον για να δείξουμε οτι δεν είμαστε πόλη με απάνθρωπο πρόσωπο. Η παραχώρηση έγινε γι αυτούς τους δυο λόγους και με την υπόσχεση της κεντρικής κυβέρνησης, ότι κάποια στιγμή θα δημιουργηθεί μια βασική δομή φιλοξενίας γι αυτούς τους ανθρώπους κάπου αλλού, πιο οργανωμένα και με καλύτερες εγκαταστάσεις».

Παράλληλα, ο ίδιος εξήρε το έργο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του υπουργείου Επικρατείας υπογραμμίζοντας οτι «έχουν κάνει μια τιτάνια προσπάθεια» και τάχθηκε στο πλευρό του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη σημειώνοντας ότι «πρέπει να βοηθήσουν και οι άλλοι δήμοι και οι άλλες πόλεις. Πρέπει να αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους».

Σε ό,τι αφορά το Πεδίο του Άρεως, ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι «είχαν μείνει λίγα άτομα, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τους πρόσφυγες και σήμερα, με τη βοήθεια των συνεργείων καθαριότητας του δήμου, ο χώρος καθαρίστηκε».

Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει στα νησιά, όπου καταφθάνουν συνεχώς άνθρωποι και οι διαδικασίες για τα έγγραφά τους διαρκούν συχνά αρκετές ημέρες.