Σε μια από τις επαγγελματικές κατηγορίες που επλήγησαν λιγότερο από το τρίτο πακέτο μέτρων αναδεικνύονται  οι φαρμακοποιοί, για τους οποίους τελικά δεν αποφασίστηκε οριστικό άνοιγμα του επαγγέλματος και είσοδο επιχειρηματιών στον κλάδο.

Η μόνη αναφορά σχετικά με το ιδιoκτησιακό καθεστώς των φαμακείων γίνεται στην σελίδα 981 του μνημονίου, στην οποία σημειώνεται πως : 

"Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Υγείας καθορίζονται οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και κάθε άλλο θέμα σχετικά με τη χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου». 

Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου αυτό σημαίνει πως τελικά λόγω απόφασης του Ανωτάτου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (19-5-2009) η πρόθεση να μπορεί να κατέχει φαρμακείο και μη φαρμακοποιός εγκαταλείφθηκε από τους Θεσμούς.

Αυτό, εξάλλου, δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη, οπότε άλλο ένα επιχείρημα τους βρήκε απέναντι από τους εκπροσώπους των πιστωτών. 

Αυτό, ωστόσο, που δεν αποφεύχθηκε είναι ότι σύντομα θα δούμε να υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα ιδιοκτησίας, με κεντρικό πρόσωπο, πάντα, τον πτυχιούχο φαρμακοποιό και όχι κάποιον επιχειρηματία. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Φαρμακοποιών Κωνσταντίνο Λουράντο, «το οριστικό άνοιγμα του επαγγέλματος παρεμποδίστηκε τελικά, όμως έρχονται πολλές αλλαγές από τον Σεπτέμβριο στην δομή και την οργάνωση του κλάδου: Αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το τρίτο μνημόνιο δεν θα έχει επιπτώσεις και σε εμάς. Εξάλλου το ιδιοκτησιακό ήταν το τελευταίο προπύργιό μας, όλα τα άλλα έχουν καταστρατηγηθεί. Αν άλλαζε αυτό στην Ελλάδα, τότε θα έπρεπε να αλλάξει σε όλη την Ευρώπη. Αλλά οι θεσμοί ξέρουν ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ο φαρμακοποιός είναι ο κυρίαρχος του φαρμακείου. Δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας να πάρει τη θέση του φαρμακοποιού».

Ο κ. Λουράντος τόνισε ότι θα υπάρχουν εξελίξεις στην ιστορία με τα ΜΥΣΥΦΑ, καθώς σε μερικούς μήνες αναμένεται να αλλάξει το καθεστώς:« Κάποια στιγμή θα γίνει, αυτό το ξέρουμε. Το θέμα είναι να κρατηθούν σε λογικά ύψη οι τιμές».