Ειδικό σχέδιο δράσης για την ελάφρυνση των συνεπειών από την αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων ετοιμάζει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για τους τρεις επόμενους μήνες. 

Το σχέδιο, που θα αφορά κυρίως περιοχές της Αθήνας και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έχει ύψος 300.000 ελβετικών φράγκων, πραγματοποιείται με χρηματοδότηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και περιλαμβάνει διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, και συγκεκριμένα κιτίων ξηράς τροφής, ατομικής υγιεινής, βρεφικών ειδών και πόσιμου νερού, σε περίπου 10.000 νεοεισερχομένους μετανάστες και πρόσφυγες, που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν εισέλθει στην ελληνική επικράτεια.
 
Η πρώτη φάση του σχεδίου θα λάβει χώρα σήμερα στην Κω, η οποία έχει, ήδη, δεχθεί ισχυρή πίεση από την αυξανόμενη μεταναστευτική ροή, ενώ θα ακολουθήσουν, άμεσα, η Λέσβος και στη συνέχεια η Σάμος και η Χίος.
 
Επίσης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, υποστηρίζει τη λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στην περιοχή «Ελαιώνας», με παρουσία κοινωνικών λειτουργών, εκπαιδευμένων εθελοντών κοινωνικής πρόνοιας, νοσηλευτικής καθώς και Σαμαρειτών, σε δύο βάρδιες.

Οι εθελοντές έχουν αναλάβει, κυρίως, τη διανομή του φαγητού (τρία γεύματα ημερησίως) στους φιλοξενούμενους και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στον παιδότοπο του Κέντρου, ενώ οι κοινωνικοί λειτουργοί επιλαμβάνονται περιπτώσεων που χρήζουν υποστήριξης ή παραπομπής σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.