Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη θα ανακοινωθούν οι βάσεις των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων, φτάνοντας την αγωνία των υποψηφίων στο κατακόρυφο, καθώς το φετινό, καυτό σε ό,τι αφορά πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, καλοκαίρι θα επηρεάσει και την Παιδεία. 

Οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν ότι η πορεία των βάσεων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων θα είναι καθοδική, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι υπήρξε μείωση των αριστούχων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. 

Όπως επισημαίνουν πηγές από το υπουργείο Παιδείας, τα θέματα για... δύσκολους λύτες στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο επιστημονικό πεδίο, είχαν ως αποτέλεσμα χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι.  

Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό και με την μείωση του φετινού αριθμού των εισακτεών κατά 2.000 θέσεις συνολικά αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις βάσεις προς τα κάτω και να δώσουν ελπίδες σε αρκετούς υποψήφιους που οι βαθμοί τους δεν ήταν τόσο καλοί, ακριβώς λόγω των δύσκολων θεμάτων. 

Το σύνολο των γραπτών που διορθώθηκε από τους εξεταστές δίνει καταρχήν μια εικόνα αρκετά μεγάλης πτώσης των βάσεων στο δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή στις φυσικομαθηματικές, πολυτεχνικές, ιατρικές, φαρμακευτικές και οδοντιατρικές σχολές.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Χρήστο Κάτσικα, η πτώση θα επηρεάσει την είσοδο στα πανεπιστήμια τόσο της Αθήνας, όσο και της Θεσσαλονίκης, ενώ είναι πολύ πιθανό στα πανεπιστήμια της περιφέρειας θα ξεπεράσει ακόμα και τα 500 μόρια.  

Πτώση των βάσεων, αν και όχι και τόσο μεγάλη, όσο στις πρακτικές σχολές θα υπάρξει και στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, όπου βρίσκουμε τις νομικές σχολές και τις ελληνικές και ξένες φιλολογίες, ενώ καθοδική θα είναι η πορεία των βάσεων και στις οικονομικές σχολές του πέμπτου επιστημονικού πεδίου.

Στοιχείο-έκπληξη, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, επηρέασε την επιλογή των υποψηφίων και άρα την πορεία των βάσεων είναι το γενικότερο ασταθές κοινωνικό και οικονομικό κλίμα που επικράτησε αυτό το καλοκαίρι, αφού η επιβολή των capital controls έπεσε... πάνω στην επιλογή των σχολών στο μηχανογραφικό.