Την έντονη διαφωνία του για την κατασκευή μόνιμου κέντρου φιλοξενίας και παραμονής μεταναστών και προσφύγων, εκφράζει ο δήμος Κω, με τον δήμαρχο Γιώργο Κυρίτση να θέτει ερωτήματα και να ζητά συγκεκριμένες εγγυήσεις από το κράτος. 

Σχολιάζοντας σχετική ανακοίνωση του διευθυντή της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του ΥΠΕΣ Π. Νίκα, ο δήμος Κω εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει και τα εξής, μεταξύ άλλων: 

Ένας υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Νίκας, δηλώνει ότι έχει ήδη βρεθεί χώρος για τη δημιουργία μόνιμου κέντρου παραμονής και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κω. Προφανώς δεν θεωρούν κάποιοι σκόπιμο να ενημερώσουν ούτε το δήμο Κω αλλά ούτε και τους πολίτες της Κω. Αποφασίζουν αυτοί για το νησί μας και επιχειρούν να μας επιβάλλουν τετελεσμένα. Αυτοί που αποφασίζουν χωρίς εμάς, να μην υπολογίζουν σε εμάς. 

Η ανακοίνωση τονίζει ότι ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης έχει θέσει συγκεκριμένα ζητήματα και ερωτήματα για τη δημιουργία κέντρου πρώτης υποδοχής και έχει ζητήσει συγκεκριμένες εγγυήσεις.